10 rokov realitnej kancelárie RE/MAX na Slovensku

Publikované: Piatok, 12 Február, 2016 - 09:44,

 

RE/MAX v januári oslávil svojich 10 rokov na slovenskom trhu. Osobne som stál pri jeho zrode a musím skonštatovať, že možnosť vybudovať spoločnosť od nuly bolo jedno z mojich najväčších dobrodružstiev, ak nie vôbec najväčšie. Veľmi veľa som toho zažil. Pokiaľ chceme zostať lídrom na trhu nehnuteľností, musíme sa zlepšovať a posúvať sa ďalej. Len tak pritiahneme k spolupráci tých najschopnejších ľudí, ktorí si vedia predstaviť svoju kariérnu aj osobnú budúcnosť v jednom z najzaujímavejších biznisov vôbec - v realitách, a svoje meno chcú spojiť s progresívnou značkou, ktorá má silu a chuť meniť trh k lepšiemu. A nielen meniť k lepšiemu, má odvahu búrať mýty, zaužívané postupy a tradičný pohľad na služby v realitách.

 

Ako sme v roku 2006 začali: predstavte si, že chcete vstúpiť na trh v krajine s nízkou tradíciou v službách, kde vzdelávanie nie je považované za hodnotu. Naviac vstupujete na trh realitných kancelárií, kde neexistujú žiadne pravidlá a ich reputácia je nízka. To sa dá vnímať dvomi pohľadmi. Pri negatívnom by sme sa do práce vôbec nepustili a rýchlo ušli. Pre nás to bola výzva. Rozhodli sme sa veci zmeniť a na realitný trh priniesť profesionalitu a jednoznačne pridanú hodnotu predovšetkým pre klienta. Zároveň však vytvoriť také prostredie, nástroje a príležitosti, ktoré by pomohli a podporili malých živnostníkov a podnikateľov v ich podnikaní.

 

Samozrejme naša komunikácia vzbudila v stojatých realitných vodách nevôľu. Chápem to. Príde nováčik a poučuje, ako by to malo správne fungovať. Robili sme aj chyby a každá chyba, ktorú urobil náš maklér bola s nadšením komunikovaná ako zlyhanie systému. Podstatné je, že zlyhania sme dôsledne riešili a systém zdokonaľovali, aby sme sa im v budúcnosti vyhli. Dodnes túto nevôľu cítime. Neprišli sme sem však preto, aby sme sa prispôsobili ostatným, ale aby sme menili trh realít a podnikanie na ňom k lepšiemu. A predovšetkým menili servis pre klienta na férový a transparentný. Nás k tomu zaväzuje nadnárodná značka. No myslím si, že to by malo byť cieľom všetkých subjektov poskytujúcich akékoľvek služby a verím, že ich je mnoho. Presvedčil som sa o tom počas nespočetných rozhovorov s konkurenčnými maklérmi. Naša spoločná výzva je dosiahnuť, aby bola kvalita v realitách všeobecne uznávanou normou, a nie svetlou výnimkou. Aby bola reálnou, nielen deklarovanou. Súhlasím, že určitým riešením by mohol byť nový zákon upravujúci činnosť realitných kancelárií. Ten návrh bude zmysluplný iba vtedy, ak nebude vec osobného marketingu predkladateľa, ale ak bude úprimná snaha všetkých relevantných subjektov začať kvalitu presadzovať aj vo svojich radoch a vzájomne pri tom spolupracovať. Na tom sa rád budem podieľať.

 

Uplynulých 10 rokov RE/MAX bolo skvelých. Ako človek, ktorý mal možnosť veci ovplyvňovať snáď najviac si uvedomujem aj chyby, ktorým sme sa nevyhli. Beriem ich ako zdroj učenia. Som hrdý na to, že sme dokázali prísť s inováciami, z ktorých niektoré sú už dnes bežným štandardom, väčšina je však stále unikátna: osobný marketing makléra a realitnej kancelárie ako značky, spolupráca medzi realitnými kanceláriami, riadenie kvality, povinná certifikácia maklérov, certifikácia podľa normy ISO, reklamačný poriadok a s ním spojené služby nezávislého ombudsmana, najnovšie sme predstavili v realitách unikátne objektívne hodnotenie maklérov priamo na ich stránkach od klientov v štýle eBay. To nie je samozrejme všetko.

 

Na čo som však najviac hrdý, sú moji kolegovia v sieti. Bez správnych ľudí je každá stratégia iba zbožným želaním. Sme skvelá rodina, ktorá má svoje bežné starosti, ale aj svoje sny, za ktorými nekompromisne ideme. Rodina, ktorá sa vie navzájom podporiť. Ďakujem, že ste!

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Richard ChurýRegionálny riaditeľ RE/MAX Slovakia

Ing. Richard Churý, spoluzakladateľ a riaditeľ RE/MAX Slovakia, najväčšej realitnej siete na Slovensku. Má na starosti budovanie a riadenie franšízingovej siete realitných kancelárií na území SR.