3 ZLOMOVÉ MOMENTY, KTORÉ ZAŽÍVA PREDÁVAJÚCI PRI PREDAJI

Publikované: Utorok, 3 Január, 2017 - 12:08, Miroslav Švehla

Pohnútka predať svoju nehnuteľnosť vznikne niekedy po dlhšom zvažovaní, niekedy celkom impulzívne. Bez ohľadu na to, ako dlho ste takéto zásadné rozhodnutie zvažovali, vás na realitnom trhu čaká veľa dobrodružných prekvapení. Mnohé z nich vám pomôže prekonať profesionálny realitný maklér, ale aj s ním vás čakajú z môjho pohľadu tri zlomové momenty.

1. Dozviete sa cenu – realitný maklér – profesionál vám oznámi cenu, za ktorú odporúča nehnuteľnosť uviesť na trh

Dôverujte maklérovi. Jeho odborný názor je očistený od nežiadúcich vplyvov pri naceňovaní (napríklad nemá osobný vzťah k nehnuteľnosti), má osobné skúsenosti s predajom podobných nehnuteľností v danej lokalite, má prístup k realizovaným predajným cenám. Dobrá správa: vyššiu cenu očakáva menšina predávajúcich, väčšina sa s navrhnutou cenou stotožňuje a existuje aj časť predávajúcich (pri našich klientoch cca 15%), ktorým navrhneme predať nehnuteľnosť za vyššiu cenu, ako očakávali.

2. Obhliadky budú... a to prekvapivo skoro

Pri správne nastavenej cene a kvalitne nastavenej inzercii nastane čas obhliadok nehnuteľnosti, a to skoro. Väčšina profesionálne nastavených predajov má obhliadky hneď v prvom týždni od zaradenia inzercie. Často sa stane, že telefón maklérovi zazvoní takmer okamžite. Buďte pripravení na to, že proces môže nabrať rýchly spád!

nehnutelnosti predavajuceho

3. Nehnuteľnosť nájde kupujúceho a vy zinkasujete financie

Áno, vaša nehnuteľnosť nájde svojho nového majiteľa a vy sa s ňou budete musieť rozlúčiť. Preberte s maklérom vopred, ako chcete peniaze inkasovať a použiť – ak ste viacerí vlastníci, na koľko účtov a v akej výške pôjdu financie, ako chcete umoriť prípadnú ťarchu, ktorú na nehnuteľnosti máte. Nezabudnite ani na prípadnú daňovú povinnosť, či vyúčtovanie spotrebovaných energii či vody. Ak ste napríklad rezidentom iného štátu, myslite na to, v akej mene je vedený váš osobný účet a aj na to, aké daňové povinnosti máte v mieste svojho bydliska. Otvorene preberte so svojim maklérom vaše predstavy a požiadavky, čím sa vyhnete nepríjemným prekvapeniam. U profesionálneho realitného makléra nájdete korektné a kompletné informácie, vždy budete vedieť, v akom štádiu je proces predaja vašej nehnuteľnosti, preto vás pri spolupráci nič neprekvapí. Ak chcete predať svoju nehnuteľnosť bez zbytočných starostí, preneste ich na plecia makléra.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Miroslav ŠvehlaMajiteľ firmy

Realitnú kanceláriu Remax NaMax chcem poňať ako rodinný podnik, ktorý sa bude opierať o najkvalitnejších profesionálov v regióne pôsobnosti, od maklérov až po dodávateľov služieb.

Z mojich osobných obchodníckych skúseností viem, že úspešný majiteľ musí poznať každú stránku činnosti svojej firmy a to najlepšie z vlastnej skúsenosti, preto prácu makléra považujem za jednu z najpodstatnejších vecí, ktorú musím pri riadení do detailov poznať a ovládať. Z pozície majiteľa kancelárie budem vytvárať také podmienky, aby mali naši makléri dostatočný priestor a podmienky na realizáciu svojich snov, aby sa mohli venovať svojej práci naplno a bez prekážok.

Záleží mi na korektných vzťahoch, ktoré sú základom úspešnej spolupráce.

Žiadna vec nie je pre mňa taká veľká, aby som ju nezvládol, a žiadna vec nie je pre mňa taká malá, aby som sa ňou nezaoberal.