5 najväčších chýb a rizík pri predaji nehnuteľnosti.

Publikované: Utorok, 16 August, 2016 - 10:52, realitný maklér Ing. Branislav Nemček

1. Nehnuteľnosť nie je pripravená na predaj.

Pripravte svoju nehnuteľnosť na fotenie aj obhliadky tak, aby čo najlepšie zapôsobila na záujemcov a emócie oslovili toho najlepšieho kupujúceho.

 

2. Ponuková cena nie je nastavená správne.

Stanovte primeranú cenu podľa aktuálneho stavu ponuky a dopytu (trhu). Vysoká cena Vašej nehnuteľnosti pomáha predávať tú „susedovu“ a stratégia postupného znižovania ceny veľakrát neprimerane predlžuje čas a prináša straty. Dajte si pripraviť cenovú analýzu nielen z konkurenčných ponúk na trhu, ale aj zo skutočne realizovaných predajov. Nepredávajte zbytočne dlho alebo pod cenu.

 

3. Nedostatočný marketing.

Dajte si záležať na atraktívnych fotografiách a kvalitnej prezentácií ponuky. Častokrát na získanie najlepšej ponuky v správnom čase nestačí len inzercia na internete, ale aj viditeľné označenie nehnuteľnosti, inzercia v tlači, priame oslovenie potenciálnych záujemcov, spolupráca ...atď.

4. Zlá stratégia predaja.

Vyvarujte sa bezhlavému výberu viacerých realitných kancelárií. Dochádza tak nielen k znehodnoteniu vašej nehnuteľnosti opakovanou inzerciou na trhu s rôznymi cenami, (čím sa stráca dôveryhodnosť ponuky v očiach kupujúceho), ale veľa krát aj k tlaku na vás od viacerých sprostredkovateľov, ktorých záujmom nemusí byť váš cieľ, ale naopak cieľ kupujúceho, s ktorým chcú rýchlo uzavrieť „rezervačnú zmluvu“.

 

5. Nevhodný výber realitného sprostredkovateľa.

Preverte si referencie na realitného makléra, ktorý vás bude zastupovať. Ako dlho je na trhu, čo všetko plánuje urobiť pre predaj vašej nehnuteľnosti, koľko predajov realizoval v okolí? Pýtajte si cenovú analýzu trhu, garancie, poistenie a záruky na jeho služby, kontakt na advokátsku kanceláriu, ktorá zabezpečí právny servis a bude vás chrániť. Váš vzťah by mal byť založený na dôvere a jasnej písomnej dohode.

 

Vyhnite sa týmto chybám a predajte nehnuteľnosť najvýhodnejšie a bezpečne.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Branislav NemčekMajiteľ firmy