7 vecí, ktoré by ste pred predajom pozemku mali vedieť

Publikované: Utorok, 10 Január, 2017 - 10:36, Martin Husárik, PhD.

Zdedili ste, dostali ste alebo ste dávnejšie kúpili pozemok a teraz ho chcete predať?

Mali by ste vedieť, že predtým, než pozemok predáte, potrebujete o ňom zistiť niekoľko informácií.

1. Zistite, či sa pozemok nachádza v intraviláne alebo extraviláne obce

Túto informáciu získate z listu vlastníctva (ďalej len „LV“). Kde získate LV? Je to jednoduché, zadajte do svojho internetového vyhľadávača www.katasterportal.sk a vyplňte potrebné údaje. Potom ako sa Vám LV načíta, tak vedľa čísla parcely nájdete výmeru, druh pozemku, spôsob využitia a umiestnenie pozemku. To je to, čo nás teraz zaujíma. Ak je tam číslo „1“, tak pozemok sa nachádza v zastavanom území obce – teda intraviláne a ak je tam číslo „2“, pozemok je mimo zastavaného územia obce – v extraviláne.

2. Zistite, či je pozemok zahrnutý v územnom pláne obce

Je to dôležité zistiť kvôli tomu, že ak územný plán (ďalej len „ÚP“) v danej lokalite počíta s inou funkciou než výstavbou rodinných domov, nebude môcť budúci vlastník stavať na danom pozemku. Lepšie povedané bude môcť, ale bude potrebné zmeniť ÚP a to buď doplnkom alebo vypracovať urbanistickú štúdiu. Zmenu ÚP však musí odhlasovať zastupiteľstvo, preto všetko konzultujte s príslušným obecným alebo mestským úradom.

3. Zistite, či ÚP v danej lokalite nereguluje výstavbu, prípadne či tam nie sú ďalšie obmedzenia

V našom regióne, teda v okolí Banskej Bystrice, sa najčastejšie stretávam s obmedzením počtu domov na dané územie, percentuálnym podielom zastavanej plochy pozemku (napr. max. 30% výmery pozemku môže byť zastavanej), maximálnou výmerou zastavanej plochy (napr. môže byť max. 100m2 zastavanej plochy), typom a sklonom strechy (najčastejšie sedlová strecha so sklonom 45°), atď.

4. Zistite, aké sú možnosti napojenia na inžinierske siete

Najskôr to zistíte u správcov sietí, teda v elektrárenskej spoločnosti, vodárenskej spoločnosti a u plynárov. Žijeme v online dobe, preto odporúčam zistiť aj možnosti pripojenia na internet, prípadne káblovú televíziu. Samozrejme, nezabudnite zistiť, aké budú náklady na vybudovanie prípojok, v prípade, že nie sú na pozemku.

5. Zistite, komu patrí prístupová cesta a ako je udržiavaná

V ideálnom prípade je vlastníkom obec a rovnako obec zabezpečuje údržbu. Stretávame sa však aj s prípadmi, kedy prístupová cesta patrí súkromným vlastníkom a potom je problém dostať sa na pozemok. Nie je to však neriešiteľná situácia, pokiaľ sa dohodnete s vlastníkmi cesty, môžete si zakúpiť podiel. Pokiaľ sa jedná o súkromnú cestu, je dôležité zistiť, ako je v zime udržiavaná, či to zabezpečuje obec, alebo skladajú sa vlastníci susedných nehnuteľností.

pozemok na predaj blog

6. Zistite, ako je zabezpečený odvoz a likvidácia odpadu

Hlavne na pozemkoch mimo zastavaného územia obce, niektoré obce nezabezpečujú odvoz smetí. Je to potom na vlastníkoch, aby odpad vyviezli na skládku a, samozrejme, zaplatili za jeho umiestnenie.

7. Zistite, ako v danej lokalite funguje verejná doprava

Ak sa jedná o pozemok mimo zastavaného územia obce, je potrebné zistiť dostupnosť autobusom alebo vlakom. Žijeme v dobe, kedy každá domácnosť vlastní auto a predpokladám, že aj tá vaša. Môže sa však stať, že deti skončia skôr v škole a vám sa nebude dať odísť z práce. Hlavne v zimných mesiacoch oceníte aj takúto možnosť.

Pred predajom pozemku majte na pamäti, že nie každý pozemok je automaticky stavebný pozemok. Ak pozemok nespĺňa niektorý zo spomínaných bodov, môže sa jeho predaj skomplikovať. Samozrejme, odzrkadlí sa to aj na predajnej cene.

Ak si nie ste istí tým, či váš pozemok môžete predávať ako stavebný, pokojne mi napíšte, alebo zavolajte a ja vám rád poradím, ako ďalej postupovať.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Martin Husárik, PhD.Certifikovaný maklér 1. stupňa

Vaša spokojnosť moja priorita! Pomôžem s predajom, prenájmom alebo kúpou Vašej nehnuteľnosti.

Zabezpečím 100% realitný a právny servis. Na požiadanie zabezpečím finančný servis. Pomôžem s prestavbou, zariadením, upratovaním a sťahovaním.

Využite aj Vy služby profesionála a staňte sa mojimi spokojnými klientami