Ako postupovať pri predaji nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou či exekúciou

Publikované: Utorok, 11 Október, 2016 - 09:48, realitný maklér Ing. Peter Badida

Oba pojmy, hypotéka aj exekúcia, nech už vyznievajú akokoľvek, či viac alebo menej pozitívne, majú vlastne niečo spoločné, v pozadí za nimi je veriteľ. Niekto, kto súčasnému majiteľovi pomohol, či už dávnejšie alebo nedávno, pri kúpe nehnuteľnosti, keď si jej majiteľ jednoducho potreboval požičať peniaze.

Aj v prípade exekúcie sa to deje. Jednoducho súčasný majiteľ už nemá možnosti alebo ich nevie nájsť inak, ako predajom danej nehnuteľnosti. Informáciu o tom, že taký veriteľ za nehnuteľnosťou stojí, nájdeme na jej aktuálnom liste vlastníctva v časti „C“ – ťarchy.

Keď si túto skutočnosť uvedomíme, pochopíme, že banka, ktorá hypotéku na financovanie nehnuteľnosti poskytla alebo exekútor, ktorý tiež zastupuje veriteľa, chcú jedno jediné, inkasovať svoje peniaze – dlžný zostatok, teda zostatok úveru spolu s dlžným úrokom a prípadné poplatky. Komunikáciou s nimi zistíme, ako to s dlžným zostatkom vlastne je a presne aký bude vysoký k dátumu predaja nehnuteľnosti samotnej, keď na ňu nájdeme kupca. Samozrejme, keďže sú veritelia, je potrebné mať na predaj nehnuteľnosti od nich súhlas. V prípade hypotéky sa to už od začiatku v zmluve o poskytnutí úveru očakáva. Pri exekúcii je potrebná komunikácia s príslušným exekútorom, kde je potrebné proces predaja doladiť, aby zistili, či už nejdeme s predajom neskoro a exekútor už má vypísané kolá dražby a tak predaj nehnuteľnosti vlastne organizuje za presných pravidiel za nás.

Máme už informáciu od banky či exekútora, aký vysoký dlh je a máme aj nacenenú našu predmetnú nehnuteľnosť, ktorú by sme budúcemu kupujúcemu radi predali. Zistíme teda, či tá naša predajná cena je vyššia ako dlh samotný, aby sme v predaji mohli pokračovať. Ak by tomu tak nebolo, potom bude zrejme múdrejšie, aby dražba nehnuteľnosti prebehla, z čoho veriteľ až takú radosť mať nebude, lebo z jej výťažku nedostane späť toľko, koľko očakával.

Predajná cena nehnuteľnosti je vyššia. Môžeme pokračovať ďalej. Pozrime sa na časovú hranicu, dokedy by sme mali našu nehnuteľnosť predať. Buď nám to ohraničí sám veriteľ, alebo celkom jasne nám to zadá exekútor, dokedy tú možnosť máme my a odkedy to už vyrieši on sám. Alebo nám to povie banka, ku ktorému dátumu je to pre predávajúceho lepšie bez poplatkov, napríklad k výročnému dňu fixácie úrokov. Alebo si tento termín vyberie predávajúci sám po dohode napríklad s kupujúcim a vzhľadom k termínom sťahovania, keď zváži, že sťahovanie má prednosť pred poplatkom za predčasné splatenie úveru a tento je potom potrebné dodržať a s ním pri predaji počítať.

nehnutelnosti reality hypoteka

Nakoniec nám ostáva uistiť sa, keď predaj nehnuteľnosti dojednáme a kupca na svoju nehnuteľnosť prinesieme, či ju bude už on kupovať bez dlhov a ťarchy, tzv. čistú a bez predchádzajúcich zaťažení. O tom nám dajú spomínaní veritelia potvrdenie – o zaplatení, inak povedané kvitanciu. A túto s nimi majme predebatovanú, kto ju na výmaz z katastra nehnuteľnosti podá a do akého termínu vám ju vystavia, aby vám to do vašich plánov pri predaji a hlavne pri vašich plánoch pri kúpe vysnívaného bývania ladilo.

No a keď je už toto všetko zistené, hor sa do predaja, akoby to bola nehnuteľnosť bez jedinej ťarchy. Ťarcha, za ktorou je pôžička od veriteľa, je takmer vždy jeho úročená investícia a on chce vlastne to isté, dobre našu nehnuteľnosť predať. Dnes sa veľká väčšina nehnuteľnosti kupuje práve za pomoci financujúcich bánk. Takže žiadne obavy.

Skúsený realitný maklér to zvládne „ľavou zadnou“ a iste vám s tým rád pomôže a vy hladko zvládnete riešenie toho vášho, vysnívaného bývania. Želám vám k tomu veľa zdaru a zaujímavé zážitky, ktoré pri tom zažijete.

Tak majte sa výborne. Peter

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Ing. Peter BadidaCertifikovaný maklér podľa normy ISO

Stal som sa najlepším maklérom realitnej kancelárie RE/MAX Benard za mesiac jún a aj január 2016.

Som certifikovaný maklér podľa normy ISO so zameraním pre lokalitu Košice a okolie.

Ďakujem mojim klientom za prejavenú dôveru.