Ako predať čo najrýchlejšie a najvýhodnejšie svoju nehnuteľnosť

Publikované: Pondelok, 13 Júl, 2015 - 10:06, Mgr. Martin Dlugolinský

Predtým, ako začnete rozmýšľať nad tým, že uvediete svoju nehnuteľnosť na trh, zavolajte si obchodníka s nehnuteľnosťami na "brutálne" úprimný rozhovor o otázkach, ktoré sa týkajú predaja vašej nehnuteľnosti. Dobrý realitný maklér sa s Vami určite rád porozpráva a môžete tak predísť množstvu chýb, ktoré sa odzrkadlia vo financiách.

 

 

Tu vám ponúkam pár tipov, ktoré by ste mali mať na pamäti pri uvedení nehnuteľnosti na trh, a tak predpríprava je zredukovaná na minimum.

  1. Odstráňte všetok neporiadok. Opticky zjednodušte každú izbu. Nechajte, aby si zákazník vedel predstaviť vlastnú výzdobu vo vašom dome. Takisto obmedzujete svoje šance na predaj, ak máte byt/dom príliš vyzdobený, preplnený.

  2. Preskúmajte vo svojom dome očividné problematiky, akými sú stopy od vody na strope – mali by ste ich dať do poriadku. Môžu upozorniť kupujúceho na problém, ktorý už neexistuje.

  3. Opravte všetko, čo je potrebné opraviť, nerenovujte. Skúste vymaľovať väčšinu veľkých priestorov, aby ste rozjasnili svoj domov. Majte na pamäti, že väčšina kupujúcich bude chcieť vidieť váš domov cez deň a svetlo je veľmi dôležitý faktor. Ak domov potrebuje príliš veľa práce, radšej do toho neinvestujte.

  4. Uistite sa, že všetky vaše zariadenia sú funkčné. Väčšina dopytov si vyžaduje, aby boli zariadenia funkčné. Na sporáku musia fungovať všetky 4 horáky.

  5. Vyčistite dom a udržujte čistotu. Nech sa všetko ligoce! Väčšina realitných agentov a nakupujúcich odhrnie aj záves v kúpeľni, aby videli či máte pleseň vo vani.

  6. Umyte všetky okná z oboch strán.

  7. Urobte všetko pre to, aby bola vaša nehnuteľnosť lákavá. Skontrolujte osvetlenie. Uistite sa, že všetky žiarovky svietia. Majte na pamäti, že sa nepripravujete na romantickú večeru, ale na predstavenie bytu.

  8. Ak počuť nepríjemné zvuky z vonku, nechajte hrať príjemnú hudbu v pozadí. Avšak ak ste kupujúci, a počujete hrať hudbu, uistite sa, že to nezakrýva nejaký problém.

  9. Buďte opatrný čo sa týka zvieracích pachov. Vynášajte odpadový kôš každý deň a ubezpečte sa, že v záhrade nemáte žiadny darček od zvierat, do čoho môže niekto stúpiť.

  10. Nechajte dostatok miesta na to, aby si ľudia mohli utrieť svoje topánky. Vyzúvanie topánok môže byť pre niektorých ľudí problémom. Položte podložku pred vchod z oboch strán alebo použite návleky.

  11. Vyčistite si dvor vpredu aj vzadu, umyte všetky plochy a vonkajší nábytok. Upravte všetko tak, ako keby ste sa chystali na letnú party.

  12. Na jar, vysaďte cibuľkové kvety v kvetináči, akým je napríklad narcis - dodá to peknú farbu. Skrášlite svoj vchod kvetináčmi z odolných kvetov, akým je trojfarebná fialka.

  13. Umyte svoj dom z vonkajšej strany wapkou. Parapety majú tendenciu zachytávať špinu.

  14. Kvety vonku aj vnútri. Príjemne voňajúci hyacint je ideálny. Ale neprežeňte to veľmi, niektorý kupujúci môžu mať alergiu.

  15. Myslite na svoje okná a strešné okná. Veľa domov má veľmi zaujímavé riešenie strechy. Zabezpečte, aby trosky a špina sa nedostala na strešné okná a všetky vaše okná boli dobre tesnené a kontrolované každý rok.

  16. Prejdite celý dom, hlavne pivnicu a hľadajte pavučiny. Pozametajte steny, strop a rohy. Vyzerá to zle a posielajú nesprávnu informáciu, hlavne keď kupujúci do nich narazí.

  17. Ubezpečte sa, že všetky chodby sú dobre osvetlené a ľahko sa dá v nich orientovať. Vy sa možno ľahko orientujete po tme po chodbách, ale nemôžete to očakávať aj od realitného agenta a kupujúceho.

  18. Uistite sa, že parkovisko patriace k nehnuteľnosti je viditeľné a ľahko dostupné. Parkovanie je pre veľa kupujúcich dôležitá vec, tak ak ste doteraz používali na parkovanie záhradu, je na čase odstrániť trávu a dať tam štrk. 

 

Toto sú len malé príklady, samozrejme dobrý realitný maklér vám vie individuálne poradiť ako nehnuteľnosť pripraviť a ak sú všetky tieto problematiky vyriešené, máte nehnuteľnosť, ktorá vám prinesie reálnu sumu na dnešnom trhu. Predáte ju jednoduchšie, lebo už vopred budete mať vyriešených pár z potencionálnych problémov.

Keď už budete mať všetko opravené... nebuďte prekvapený, že budete mať dom, ktorý už nebudete chcieť predať. Rady pre predávajúcich.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Mgr. Martin DlugolinskýMajiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Benard, Poprad

V realitách pôsobím od r. 2000. Moja kancelária RE/MAX Benard a môj tím patrí dlhoročne medzi špičku Slovenska v sieti RE/MAX. Špecializujeme sa na východné Slovensko a to hlavne na tieto lokality: Poprad - Tatry, Spiš, Zamagurie a Košice.