Ako sa stať dobrým realitným maklérom?

Publikované: Utorok, 10 Október, 2017 - 10:45, Ing. Dáša Lisá

Ak človek nerobí svoju prácu dobre, tak to podľa môjho názoru nemá vôbec robiť – teda za čo je predovšetkým platený. Nech je to čokoľvek. A názory niekoho, že „človek musí niečo robiť“ nepatria do kategórie poskytovania akýchkoľvek služieb, nieto ešte služieb, kde sa pracuje s desiatkami, stovkami tisíc eur vo vlastníctve niekoho iného.

Som náročný zákazník, náročný klient – zákazník akejkoľvek služby. A takto sa správam i k svojim klientom s tým, že iným poskytujem tie služby a rady, aké by som očakávala a za aké by som zaplatila ja. A v neposlednom rade iným nerobím to, čo nechcem, aby robili mne. A to je, myslím si, aj o etike v podnikaní. Toto je prvé a podľa môjho základné kritérium, s ktorým majú realitní makléri pristupovať k svojej práci. Pretože zákazník sa stáva náročným. To ostatné je len pridaná hodnota, ktorá je všade inde vo vyspelých realitných trhoch samozrejmá.

Takže aký má byť dobrý maklér?

Má byť hlavne „psychológom“ pri kontakte so zákazníkom.

Pekne sa obliecť, naučiť sa informácie o svojich službách, ako poradiť – pomôcť klientovi, prípadne argumenty „prečo práve my/ja“ nerobia realitného makléra výborným maklérom. Hovorím o empatii voči klientovi, schopnosti ho počúvať, analyzovať jeho potreby, čo sa mu páči, nepáči a ako postupuje pri svojom rozhodovaní či využiť Vaše služby alebo nie, čo je to za kategorizácia ľudí z hľadiska základných charakterových vlastností. A v tom nám „outfit“ alebo naučené meno klienta, či propagačné materiály budú nanič.

Ako sa stat dobrym realitnym maklerom

 

Maklér má byť aj človekom vyznajúcim sa v základných legislatívnych podmienkach týkajúcich sa realitnej činnosti. A to sa netýka len klasického segmentu služieb – sprostredkovanie predaja, nákupu, prenájmu nehnuteľnosti. Klient nie je hlúpy a zistí, že má pred sebou makléra, ktorý mu vie s odbornosťou poradiť v akejkoľvek oblasti týkajúcej sa nehnuteľnosti, vie ho nasmerovať podľa jeho očakávaní, odporučiť, poradiť z akéhokoľvek aspektu týkajúcej sa vlastníctva nehnuteľnosti. A to sa týka aj možnosti financovania nákupu nehnuteľnosti.

Realitný maklér je okrem sprostredkovania predaja, kúpy, prenájmu nehnuteľnosti aj radca, poskytovateľ cenných informácií z oblasti právneho, bankového, stavebného či katastrálneho. Jednoducho má byť dobrým poradcom v „realitnom práve, bankárom, daňovým a ekonomickým poradcom v realitách...“ a verím, že klienti takého realitného makléra skutočne docenia.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Dáša LisáCertifikovaný maklér 2. stupňa

Certifikovaný partner 2. stupňa RE/MAX Slovakia.
Členka Silver Top Club RE/MAX Slovakia.