Ako si vybrať vhodného realitného makléra.

Publikované: Streda, 13 December, 2017 - 09:30, Ing. Tatiana URBANCOVÁ

V dnešnej dobe si už väčšina majiteľov na sprostredkovania predaja svojej nehnuteľnosti realitného makléra starostlivo vyberá.

Ostalo už len veľmi málo „samo-predajcov“, ktorí si makléra nevyberajú a ponechávajú predaj svojej nehnuteľnosti na náhodnú spoluprácu s viacerými maklérmi. Takýto makléri, volajme ich „lovci“, sa vyznačujú najmä tým, že majú veľmi nízke provízie, dokonca súhlasia, aby im pri predaji asistoval sám majiteľ nehnuteľnosti, zverejňujú na realitných portáloch neprofesionálne fotografie a ochotne predávajú nehnuteľnosť bez toho, aby ju videli. A „samo-predajca“ uverejní inzerát s odkazom pre realitné kancelárie: „Makléri, môžete moju nehnuteľnosť predávať, k mojej cene si pripočítajte vašu províziu.“

Takýto samo-predajca je dokonca presvedčený, že prostredníctvom samo-predaja v spolupráci s viacerými maklérmi predá svoju nehnuteľnosť rýchlejšie. Výsledkom je inzercia tej istej nehnuteľnosti na realitných portáloch väčšinou s uvedením ceny stanovenej majiteľom a na konci textu inzerátu nájdete oznam makléra, že k cene bude pripočítaná provízia napr. aj podľa náročnosti prípadu. Maklér „lovec“ vzhľadom na nízku províziu tak často „blokuje“ majiteľa pri predaji, lebo sa nemôže podeliť s iným maklérom o províziu.

Preto si vyberajte si svojho realitného makléra starostlivo, veď bude pracovať s vašimi financiami.

Spomeniem iba základné kritériá:

1) odporúčania známych a referencie na webových alebo FB stránkach makléra,

2) dosiahnuté vzdelanie realitného makléra a jazyková vybavenosť (certifikovaný maklér, licencovaný maklér, maklér s kariérnym titulom RSc. , maklér certifikovaný podľa ISO normy),

3) začlenenie makléra do prepojenej siete realitných profesionálov, ktorí pracujú na princípe etického kódexu makléra, napr. RE/MAX Slovensko, NARKS, Realitná únia SR, a iné.

Ako si vybrať vhodného realitného makléra

 

4) niekoľkoročné realitné skúsenosti makléra alebo realitnej spoločnosti, pre ktorú maklér pracuje, prípadne iné pracovné skúsenosti,

5) sympatie a obchodnícka iskra v očiach makléra.

Prajem úspešný výber realitného makléra – exkluzívne zastupovanie zaručuje 100 % úspech. 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Tatiana Urbancová Certifikovaný maklér podľa normy ISO

maklér certifikovaný podľa eu. normy ISO
STN EN 15733 - CRM, registračné číslo 010