Ako sú na tom reality vo svete?

Publikované: Piatok, 31 August, 2018 - 10:59, RE/MAX Slovakia

Nielen na Slovensku dochádza k zvyšovaniu cien nehnuteľností. Dôvodom je neustále zrýchľovanie procesu rozvoja mestského spôsobu života, rast počtu obyvateľov v mestách, pracovné príležitosti a progres v podnikateľskej sfére. Tieto faktory sa netýkajú iba veľkých miest naprieč všetkými kontinentmi. Rovnaká situácia je aj u nás. Keď sa pozrieme napríklad na Bratislavu, hneď nám je všetko jasné.

Tieto skutočnosti by nás nemali znepokojovať, ale naopak. Mali by sme byť radi, že sa nám darí, že je stále viac a viac práce, a tým pádom viac príležitostí, ktoré prinášajú viac peňazí do našich peňaženiek.

 

Trend zvyšovania cien nehnuteľností sa bude týkať najmä lokalít s rýchlym tempom rozvoja ekonomiky a miest, v ktorých sú univerzity, vychovávajúce mladú, schopnú, technicky a inovatívne vyspelú generáciu ľudí.

Významná britská realitná spoločnosť Savills sa vo svojej minuloročnej správe zamerala na mestá, ktoré vytŕčali z radu z pohľadu výkyvov cien nájmov. Tieto výkyvy sa týkajú miest na dvoch kontinentoch a čuduj sa svete, Amerika a Európa to nie sú. Aby sme vás nenaťahovali, ide o čínsky Šanghaj a austrálske Sydney. V týchto mestách zaznamenali nárast cien nájmov o neuveriteľných 59% a 57%. Ak by sme sa pozreli na ceny nájmov luxusných nehnuteľností, v Šanghaji sa zvýšili o 19% a v Sydney o čosi viac, až o 25%. Do rebríčka miest, v ktorých pretrváva rast cien nehnuteľností sa zmestilo opäť ázijsko-austrálske duo, tentokrát Peking a Melbourne. Čo sa týka Európy, v priebehu posledných desiatich rokov výrazne vzrástli ceny nájmov v nemeckom Berlíne (nárast o 53%), Frankfurte (nárast o 42%) a írskom Dubline (nárast o 21%).

Medzi mestá, v ktorých sa v budúcnosti predpokladá zvyšovanie cien patrí novozélandský Auckland, americký Austin v Texase, Pittsburgh v Pennsylvánii, či Portland v Oregone alebo škótsky Edinburgh, avšak najviac sa hovorí aj o hlavnom meste Indonézie – Jakarta, v ktorom enormne narastajú spotrebiteľské výdavky a výrazne rastie stredná trieda obyvateľstva.

Ak sa teda rozhodnete bývať, pracovať alebo študovať v spomenutých mestách, pripravte si poriadne tučnú peňaženku, aby ste si mohli dovoliť „zatiahnuť“ (mastný) účet za nájom.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.