Ako zistiť správnu trhovú cenu vašej nehnuteľnosti

Publikované: Utorok, 8 August, 2017 - 10:19, Štefan Mátis

Pri kúpe rodinného domu, pozemku, bytu, ale aj nehnuteľnosti komerčného charakteru, sa veľakrát investujú veľké peniaze a celoživotné úspory. Čerpanými hypoúvermi sa veľakrát kupujúci zadĺžia na dlhé roky. Preto je správne stanovenie trhovej ceny dôležité či už pre kupujúceho (aby ju nekúpil za priveľa), ale aj pre predávajúceho (aby na nej neprerobil).

Tak ako správne nastaviť trhovú cenu nehnuteľnosť?

Vlastným prieskumom

Prieskumom podobných nehnuteľností ako je tá vaša, nájdené vo vašej lokalite, či už na webe alebo v tlačených inzerciách, nie je správna cesta. O danej nehnuteľnosti potrebujete vedieť viac. Musíte mať podrobné informácie charakteru ako napr. jej parametre / dispozičné riešenie, úžitková výmera, informácie o stave, výmera pozemku, dostupné siete, vek stavby, materiál s ktorého je stavba postavená, a veľa ďalších informácií. Ďalej je potrebné mať informácie o lokalite, napr. na akej úrovni je jej občianska vybavenosť. Dôležité je brať do úvahy aj to, že ceny uvedené v inzerciách nemusia byť sumy, za ktoré sa nehnuteľnosti predali.   

Znalecký posudok

Znalec v odbore stavebníctva vám ho vyhotoví na základe dodaných dokumentov a zistených informácií z obhliadky nehnuteľnosti. Táto služba vás vyjde pár stovák eur. Posudok ale nemusí vždy korešpondovať s reálnou trhovou cenou nehnuteľnosti. Takéto ocenenie, ale nie je vždy potrebné. Využíva sa pri kúpe nehnuteľnosti prostredníctvom hypoúveru, pri dedičských konaniach atď.

cena nehnuteľnosí na trhu

Pomoc odborníka

Zverte určenie správnej trhovej ceny odborníkovi v tejto oblasti, a to do rúk realitného makléra. Na základe databázy, vlastných skúseností a poznania lokality vám pomôže stanoviť trhovú cenu, tzv. porovnávaním - skutočne zrealizovaných predajov nehnuteľností podobných tej vašej. Kupujúci ani predávajúci nemajú možnosť, kde inde zistiť tieto údaje, keďže nie sú verejné.   

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Štefan MátisManager pobočky

V sieti RE/MAX pôsobí od roku 2009 v kancelárii RE/MAX Attractive v Dunajskej Strede. Za rok 2012 získaval za svoju výšku dosiahnutej produkcie medzinárodné ocenenie Executive Club Award. V súčasnosti pôsobí ako manager kancelárie RE/MAX Attractive. Patrí k úspešným členom prestížneho Top Club Gold na Slovensku.