Ceny bytov sú na vrchole, napriek tomu sa vlastné bývanie oplatí

Publikované: Utorok, 13 Jún, 2017 - 10:10, Michaela Lörincová

Kto by nechcel bývať vo vlastnom, že? Väčšina ľudí u nás siaha pri kúpe vlastnej nehnuteľnosti po bytoch. Tu prišlo za posledné roky k najväčším zmenám.

Byty sú najžiadanejším typom nehnuteľnosti. Môže za to fakt, že z hľadiska mestského bývania ide pre väčšinu obyvateľstva o cenovo najdostupnejšie bývanie, ale rovnako tiež skutočnosť, že kúpiť si byt a nasťahovať sa do neho je oveľa rýchlejšie, jednoduchšie a pohodlnejšie, ako postaviť si vlastný dom.

Zopár čísiel na úvod

Hoci platí, čo sme napísali na úvod, čiže fakt, že byty sú v meste cenovo najdostupnejšie nehnuteľnosti určené na bývanie, ich cena posledné roky rapídne vzrástla. Kým v rokoch 2010 až 2014 bola priemerná cena za meter štvorcový bytu okolo 1.300 €, od roku 2015 začala ísť pomyselná krivka znova nahor.

V polovici roku 2015 už bola priemerná cena na úrovni okolo 1.350 €, na konci roka už blízko hranice 1.400 € za meter štvorcový. Rok 2016 bol rokom ešte silnejšieho rastu, nakoľko prišlo k navýšeniu priemernej ceny o viac ako 120 € za jeden štvorec. Zaujímavé je, že ceny stále nepoznajú strop.

Národná banka Slovenska totiž vo svojej najnovšej správe konštatuje, že za prvý kvartál roku 2017 vyskočila priemerná cena za 1 meter štvorcový až na 1.573 €. Stále to však nie je prekonanie rekordu z druhého štvrťroku 2008, kedy sa byty predávali bežne priemerne za 1.619 € za štvorec.

Čísla za posledný štvrťrok ukazujú tiež nasledujúce zaujímavé porovnania:

• najdrahšie sú jednoizbové byty, kde je priemerná cena 1.768 € za meter štvorcový

• k prekonaniu rekordu z obdobia pred krízou chýbajú bytom už len 3 percentá a je možné, že sa tohto rekordu čoskoro dočkáme

• medziročne najviac vzrástli ceny jednoizbových bytov a to až o neuveriteľných 16 %

• najviac vzrástli ceny bytov v Nitrianskom kraji, celkovo cena bývania v tomto kraji medziročne narástla o 17 %

• priemerná cena bytov už podľa hodnôt kompozitného indexu NBS už aktuálne prekročila začiatok rizikového pásma

Z uvedených údajov sa dá vydedukovať, že ceny bývania rastú a týka sa to najmä bytov. Tie išli za posledný rok hore o viac, ako za predošlých 5 rokov spolu. Na druhú stranu, nie je možné štatistiky paušalizovať a povedať, že všetky byty sú predražené alebo príliš drahé. Vždy závisí od lokality, aktuálneho stavu, dispozície a ďalších faktorov.

hypotéka nehnuteľnosti

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!