Čo s domom zaťaženým hypotékou, keď hrozí exekúcia

Publikované: Utorok, 3 Október, 2017 - 15:15, Bc. Beáta Kohiarová

V živote človeka sú krásne aj krušné chvíle. Také, kedy funguje všetko alebo skoro všetko, keď prežíva naplno radosť, šťastie, lásku, je zdravý, býva v krásnom dome, má prácu aj dostatok peňazí. Má aj veľa snov a chce ich čo najskôr naplniť sebe aj rodine a potom aj také chvíle, kedy ho trápi vlastné zdravie aj zdravotný stav členov rodiny, keď sa v práci nedarí a peňazí je menej, keď začínajú vznikať dlhy.

Nastupujú obavy ako zaplatiť splátky úveru, čo robiť...

Je viacero možností ako neprísť o strechu nad hlavou, dokonca si aj finančne prilepšiť:

1. Ak exekúcia len hrozí a je to možné, dohodnúť s bankou odklad splátok, prípadne nižšie splátky úveru, resp. konsolidovať viaceré úvery do jedného. Ak prevezmete upovedomenie o začatí exekúcie a dokážete záväzok zaplatiť na účet exekútora do 14 dní od prevzatia, neprídete o hnuteľný ani nehnuteľný majetok. Keď to do tej doby nestihnete, môžete navrhnúť exekútorovi splátkový kalendár tak, aby ste o svoj majetok neprišli.

2. Mať pod kontrolou svoje príjmy a výdavky – ustrážiť si míňanie peňazí na nákup vecí do domu a jeho príslušenstva – neutrácať napr. na zariadenie a vybavenie domácnosti len preto, že tie isté veci má sused.

3. Riešiť a vyriešiť zdravotné problémy seba a najbližších. Nie je nič dôležitejšie ako zdravie. Zdravému človeku sa peniaze zarábajú lepšie. Hľadať spôsob ako zvýšiť finančné príjmy (napr. speňažiť prebytočné hnuteľné veci z domu) alebo nájsť si ďalšiu prácu na kratší pracovný úväzok.

4. Zvážiť a nadviazať spoluprácu s realitným maklérom a dostávať finančnú odmenu po predaji za doporučenie nehnuteľností na predaj alebo doporučenie kupujúcich (tzv. tiperskú odmenu).

5. Vyhodnotiť stav a možnosti bývania. Prenajať za peniaze časť domu alebo len nebytové priestory (napr. garáž, sklad, pivnicu). Ak sa to dá, odsťahovať sa na čas k rodine alebo na inú nehnuteľnosť aj s nižším životným komfortom (chata, chalupa) a prenajať celý dom aj nebytové priestory. Nájomné zmluvy stiahnuté z internetu nemusia chrániť na 100% obe strany. Veľakrát prídu prenajímatelia až následne na to, keď vzniknú komplikácie pri vysťahovaní nájomcov.

dom zaťažený hypotékou

 

6. Oddlžiť sa výhodným predajom nehnuteľnosti a kúpiť si menšiu nehnuteľnosť, resp. obstarať si lacný nájom. Trh stále ešte praje predávajúcim, ak teda nemáte veľkú citovú väzbu k svojej nehnuteľnosti a hlavne, ak sa chcete zbaviť tiarch, využite situáciu na realitnom trhu a dajte svoj dom (byt) do aukcie.

S poslednými tromi možnosťami rada pomôžem, poradím. Vysvetlím prínosy, podmienky, oboznámim aj s pravidlami a pokynmi na vykonanie aukcie, za pomoci ktorej si predávajúci pri predaji nehnuteľnosti cez realitnú kanceláriu vie prilepšiť niekoľkými tisícmi eur navyše.

Ak sa cítite byť pod tlakom, v napätí a nechávate splátky záväzkov na neskôr, vedzte, že vaše dlhy len tak nezmiznú, práve naopak rastú a náklady na exekúciu môžu byť veľmi vysoké a tak či tak ich budete musieť zaplatiť len vy ako dlžník.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Bc. Beáta KohiarováCertifikovaný maklér 2. stupňa

3. NAJÚSPEŠNEJŠÍ MAKLÉR KANCELÁRIE RE/MAX BENARD V ROKU 2016

2. NAJÚSPEŠNEJŠÍ MAKLÉR KANCELÁRIE RE/MAX BENARD V ROKU 2015

3. MIESTO MAKLÉR ROKA 2014 región VÝCHODNÉ SLOVENSKO - ocenenie RE/MAX SLOVAKIA

2. NAJÚSPEŠNEJŠÍ MAKLÉR KANCELÁRIE RE/MAX BENARD V ROKU 2014

NAJÚSPEŠNEJŠÍ MAKLÉR KANCELÁRIE RE/MAX BENARD 100 V ROKU 2013

NAJÚSPEŠNEJŠÍ MAKLÉR KANCELÁRIE RE/MAX BENARD 100 V ROKU 2012

2. NAJÚSPEŠNEJŠÍ MAKLÉR KANCELÁRIE RE/MAX BENARD 100 V ROKU 2011

NAJÚSPEŠNEJŠÍ MAKLÉR-NOVÁČIK KANCELÁRIE RE/MAX BENARD 100 V ROKU 2010