Čo všetko vás môže pri predaji domu poriadne zaskočiť

Publikované: Utorok, 15 August, 2017 - 09:48, Peter Vozár

Predstavte si situáciu, že chcete predať rodinný dom sám, podarí sa vám správne nastaviť cenu, s kupujúcim sa dohodnete, zostáva už len zrealizovať administratívne veci. Kupujúci, keďže v drvivej väčšine čerpá prostriedky z hypotekárneho úveru, si zavolá znalca a tu začnú problémy.

Ako prvým problémom pravidelne býva, že nesedí pôdorys domu podľa aktuálnej katastrálnej mapy, prípadne na pozemku sa (ne)nachádzajú stavby, ktoré by tam byť (ne)mali. Príde znalec, pofotí, pomeria a povie, že jednoducho do banky znalecký posudok nemôže poslať, nakoľko skutkový stav nesedí z údajmi z katastra. To je ten lepší prípad.

Každý dom a dvor má svoju stavebnú históriu, tu sa pristavalo, tam zbúralo a tak dokola, nikto si nerobil hlavu z toho zaznamenať tieto úpravy oficiálne.

Čo ďalej?

Treba urobiť nový geometrický plán. Takže nájsť geodeta. Ideálne do zajtra, pretože kupujúci začína byť nervózny, situáciu si vysvetľuje, že s domom a pozemkom nie je niečo v poriadku. Lenže geodet má čas prísť až budúci týždeň, ďalší týždeň, kým to spracuje, medzitým treba vybaviť dodatočné stavebné povolenie, alebo iným spôsobom stavbu, alebo prístavbu dodatočne zlegalizovať, alebo aj zbúrať, potom ešte kataster, komunikácia s bankou, či bude súhlasiť s tým, aby na liste vlastníctva prebiehal zápis nového geometrického plánu, alebo sa to vloží zároveň s návrhom na vklad záložného práva. Ani tu však nemusí byť koniec...

Čo ak prístavby zasiahnu aj do plochy záhrady?

Nech sa páči, pôdu treba prekvalifikovať. Ďalší úrad a to pozemkový. Tiež si to potrebujú zamerať.

A takisto to nebude zajtra.

Idete predávať dom, ktorý ste kúpili pár rokov dozadu dajme tomu so samostatne stojacou garážou. Kupovali ste v hotovosti, tak ste znalca nevolali, kataster na vás previedol všetko, čo bolo v kúpnej zmluve, akurát tam nebola ani zmienka o garáži. V tomto prípade je ešte najjednoduchšie nájsť bývalého majiteľa a urobiť dodatok k predchádzajúcej kúpnej zmluve. Ak ho nájdete. Nemusíte ho nájsť aj v prípade, že medzičasom skonal. Potom treba nájsť jeho dedičov a tu zas reálne hrozí, že sa môže znovu otvoriť dedičské konanie.

Čo všetko vás môže pri predaji domu poriadne zaskočiť

 

Najväčší problém však môže byť, že toto všetko sa dozviete až potom, čo dáte záložné a kúpne zmluvy na kataster, pretože pri nejakom kvázi šťastí, znalec urobí znalecký posudok, banka úver schváli a posledná inštancia kataster pošle rozhodnutie, že konanie prerušuje nakoľko... A čakať vás môže presne ten proces, ktorý som napísal.

Nebolo by jednoduchšie dohodnúť sa pred samotným predajom s realitným odborníkom, ktorý by vás upozornil na všetky tieto riziká a ešte pred samotným predajom, prípadne počas neho by vám pomohol s ich riešením? Dôležitý je samozrejme aj výber realitného makléra. Ak ponúkate cez viacero kancelárií, akú motiváciu bude mať každý maklér, aby vám pomáhal s vybavovaním tohto procesu ešte pred nájdením kupujúceho, ak v konečnom dôsledku svoj dom predáte cez iného?

Preto oslovte viacerých, ale vyberte si len jedného, ktorý bude odborne a profesionálne na úrovni.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!


Peter VozárCertifikovaný maklér 1. stupňa

Svoju prácu beriem jednoducho - 5 x P: Pomoc, Podpora, Pochopenie, Profesionalita a Prestíž.

Pomáhať klientom realizovať ich predstavy. Podporiť klientov, nakoľko na realitný trh nevstupujú každý deň. Pochopiť ich požiadavky a následne nájsť vhodné riešenia. Pracovať tak, aby mali z toho dobrý pocit všetky strany. Udržiavať vysoký kredit svojho mena, ale aj dobrého mena kancelárie a spoločnosti.