"Dobra kúpa nehnuteľnosti nad zlato" - Bratislava

Publikované: Pondelok, 12 Október, 2015 - 15:01, Ing. Mário Fliega

Ak zvažujete kúpu bytu alebo domu pre svoje vlastné bývanie, určite sa oplatí investovať hlavne do dobrej a kvalitnej lokality, ktorá najviac ovplyvňuje hodnotu nehnuteľnosti. Naopak pri kúpe nehnuteľnosti na prenájom je vhodné zacieliť svoj výber na lokality, kde je veľa pracovných príležitostí, v okolí veľkých inštitúcií, spoločností, kde je zvýšený dopyt po nájomných bytoch.

 

 

Z hľadiska zhodnotenia nehnuteľnosti v Bratislave majú najväčší potenciál lokality, kde sú v dnešnej dobe obmedzené možnosti výstavby nových nehnuteľností. V takýchto lokalitách je najväčší predpoklad na dlhodobý rast cien. Medzi takéto lokality patrí v Bratislave určite Staré mesto a jeho blízke okolie. Na dnešnom realitnom trhu v Bratislave, ktorý sa pomaly prebúdza je momentálne veľký dopyt skoro po všetkých typoch bytov. Pri starších nehnuteľnostiach, ale aj pri novostavbách sa veľmi dobre predávajú skoro všetky štandardné typy bytov 1, 2, ale aj 3-izbové byty. V tejto chvíli je celkom zvýšený dopyt po 3-izbových bytoch, kde v minulosti hlavne po kríze predaj trochu stagnoval. Stále sa ale veľmi dobre predávajú aj menšie typy bytov ako sú 1 a 2-izbové byty.

 

Pri kúpe alebo prenájme nehnuteľnosti by ste si mali všímať aj napr. vystupovanie a jednanie realitného makléra príp. majiteľa, ktoré Vám mnohé napovie a poodhalí aj ďalší priebeh celej transakcie. Mali by ste byť veľmi obozretný aj na obhliadke, či na nehnuteľnosti nie je nejaká chyba, závada a pod., ktorá by mohla ovplyvniť jej užívanie v budúcnosti. Ak nemáte dostatok skúseností, tak odporúčam vždy v takýchto prípadoch osloviť nezávislého špecialistu, ktorý vie reálne zhodnotiť stav nehnuteľnosti a poradiť. Ľudia vo väčšine prípadov využívajú na tieto účely svojich známych, ktorí sa pohybujú v realitách príp. v stavebníctve.

 

Čo sa týka právnej stránky veci, tak by ste mali klásť veľký dôraz na to, aby kúpnu, prípadne nájomnú zmluvu pripravoval profesionál, a aby zmluva nebola výrazne v prospech jednej alebo druhej strany. Ďalšie dôležité veci, ktoré si treba skontrolovať je hlavne list vlastníctva, aby sa vopred zistilo či na nehnuteľnosti nie je napr. ťarcha príp. iné obmedzenie, ktoré by mohlo skomplikovať kúpu, predaj alebo prenájom nehnuteľnosti.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Mário FliegaMajiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Plus, Bratislava

Pracujem v spoločnosti RE/MAX už niekoľko rokov a snažím sa o to, aby každý klient, s ktorým spolupracujem našiel vo mne nie len makléra (realitného konzultanta) s profesionálnym prístupom, ale aj osobného poradcu a človeka, ku ktorému môže mať maximálnu dôveru, pri takom dôležitom kroku v živote, ako je predaj alebo kúpa nehnuteľnosti. Je veľmi dôležité, aby klient cítil, že robím maximum pre jeho spokojnosť, aby sa mohol aj v budúcnosti na mňa s dôverou obrátiť.