Exkluzivita v praxi : Ako vnímajú túto zmenu klienti RE/MAX

Publikované: Utorok, 19 September, 2017 - 12:13, Tomáš Neuschl

Ako všetci vieme, od 1.7.2017 spoločnosť RE/MAX Slovakia hrdo zaviedla exkluzívny systém predaja nehnuteľností. Na čo si dať pozor pri uzatváraní výhradných zmlúv sa dočítate v blogu.

V prvom rade sa zameriam na to, ako tento krok ovplyvnil mňa ako makléra RE/MAX a následne sa na to pozrieme aj očami klienta.

V dobe, keď som ešte len zvažoval možnosť vydať sa na cestu realít, stretával som sa s rôznymi názormi ľudí, zväčša negatívnymi. Počúval som, ako boli ľudia oklamaní, podvedení a neraz prišli aj o svoje celoživotné úspory a strechu nad hlavou. Zistil som, že ľudia keď počujú slovo realitný maklér, pomyslia skôr na nepriateľa ako priateľa.

Prečo to tak je a čo to má spoločné s exkluzivitou?

V kancelárii zazvonil telefón, v ktorom sa ozval hlas majiteľky nehnuteľnosti, ktorá mi oznámila pár špecifikácii. Dohodli sme sa na stretnutí. Stihla mi oznámiť, že byt už predáva približne týždeň prostredníctvom niekoľkých realitných maklérov. Čo to znamená? Nehnuteľnosť nepredáva exkluzívne.

Aká je výhoda exkluzívnej zmluvy a jedného makléra? Odporúčam tento článok.

Na stretnutie som sa riadne pripravil a nastal deň D. Po príchode na byt ma čakala celá rodina, ktorá si ma odmerane premerala a vyzvala ma, aby som si nehnuteľnosť nafotil a predával za cenu, ktorá je momentálne stanovená. Okamžite som im oznámil, že som na stretnutie neprišiel nabrať ich nehnuteľnosť do ponuky, ale ubezpečiť sa, či ju predávajú správne. S nemým úžasom si všetci posadali do obývačky a začala komunikácia.

Po chvíli som mal vo všetkom jasno. Od majiteľky som sa dozvedel, že na byte sa už vystriedalo päť realitných maklérov, čo aj odrážalo počet (nie reprezentatívnych) inzerátov v ponuke. Dokonca som dostal informáciu od manžela majiteľky, že už stihol podpísať zmluvu s maklérkou, ktorá mu oznámila, že už nemôže podpísať následne inú (exkluzívnu) zmluvu. Pripomienka – zmluvu môže podpísať iba majiteľ nehnuteľnosti, príp. osoba ktorú splnomocní, v opačnom prípade je zmluva neplatná.

exkluzivita v praxi

 

Cena nehnuteľností bola nastavená prvým maklérom, ktorú sa majiteľka dozvedela prostredníctvom inzerátu. Na základe čoho bola stanovená táto cena? Aký bude systém predaja ich nehnuteľnosti? Aký marketing ho bude sprevádzať? Akého záujemcu im maklér prinesie na obhliadku? Akým spôsobom obháji ich stanovenú cenu? Ako bude vyzerať následný proces pri prevode vlastníctva? Prečo, kto a v akej výške má platiť províziu?

Na tieto otázky mi nevedeli odpovedať. Následne, keď som ich zodpovedal, uvidel som úsmevy a nadšenie v ich tvári a verte mi, odporučil som im výrazne nižšiu predajnú cenu a takmer 3-krát vyššiu províziu ako ostatní makléri. Rozlúčili sme sa s vedomím, že sa im o týždeň ozvem a povedia mi, ako sa rozhodli. Čo myslíte? Rozhodnú sa ďalej pokračovať v spôsobe akým momentálne predávajú svoju nehnuteľnosť , alebo sa rozhodnú pre exkluzivitu?

Myšlienka na záver: Ak by každá realitná spoločnosť pracovala iba exkluzívne, ako by to ovplyvnilo hodnotu a povedomie realitných maklérov na Slovensku?

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Tomáš NeuschlRealitný maklér

Certifikovaný partner 1. stupňa siete RE/MAX Slovakia