Hypotéka pre mladých je od apríla dostupnejšia. Aké výhody s ňou získate?

Publikované: Utorok, 18 Apríl, 2017 - 09:29, Ingrid Urbanová

Mladí ľudia premýšľajúci o bývaní majú dôvod na úsmev. Od apríla bude zvýhodnená hypotéka pre mladých dostupnejšia pre širšiu skupinu žiadateľov, s vyšším príjmom.

Každý, kto rozmýšľa nad svojím prvým bývaním, už o hypotekárnom úvere pre mladých pravdepodobne počul. Využiť sa dá na účely spojené s financovaním bývania a nezáleží na tom, či ide o byt alebo rodinný dom. Dôvodom, prečo je hypotéka pre mladých taká populárna, je nižšia splátka počas prvých 5 rokov splácania.

Aké sú podmienky na získanie hypotéky s príspevkom pre mladých?

Oproti úverom na bývanie, pre získanie príspevku pre mladých musí žiadateľ spĺňať dve základné podmienky. Prvou je vek do 35 rokov. Druhou je, že výška príjmu u jednotlivca nemôže prekročiť 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve a 2,6-násobok pri 2 žiadateľoch.

Ako sa počíta 1,3-násobok priemernej mzdy?

Horná hranica príjmu sa mení každý štvrťrok, v závislosti od vývoja priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Posudzuje sa príjem vždy za predchádzajúci štvrťrok, teda v 2. štvrťroku 2017 sa vychádza z priemerného príjmu za 4. štvrťrok 2016. V tomto období býva mzda najvyššia z dôvodu vyplácania koncoročných odmien a bonusov. Štatistický úrad SR zverejnil údaj o priemernej hrubej mzde v národnom hospodárstve za posledný štvrťrok 2016, ktorá stúpla medzikvartálne zo sumy 889 € na 990 €. Od apríla sa teda zvýši max. výška príjmu na získanie hypotéky pre mladých o 131,30 €.

U žiadateľov sa zisťuje, aký dosiahli priemerný mesačný hrubý príjem za posledný kalendárny rok.

Od 1. apríla do 30. júna tohto roku bude strop najviac 1.287 € v prípade jedného žiadateľa a 2.574 € v prípade dvoch žiadateľov. V prípade dvojice žiadateľov sa ich príjem spočíta a súčet nesmie presiahnuť hodnotu 2.574 € mesačne.

Ako funguje hypotéka pre mladých

Mladí ľudia môžu získať hypotéku s úrokom zníženým o 3 %, z toho 2 % poskytuje štát a 1 % banka. Úrokové zvýhodnenie platí prvých päť rokov. V praxi to znamená, že pokiaľ by vyšiel úrok na hypotéke pre mladých napríklad 3 %, tak výsledný úrok bude 0 %.

Pri súčasnom systéme niektoré banky inkasujú mesačné splátky už znížené o príspevok banky a štátnu bonifikáciu, prípadne bonifikáciu pripíšu klientom s určitým oneskorením. Systém výpočtu a uplatňovania úrokovej bonifikácie pri hypotékach pre mladých je na trhu rôzny.

Len na bývanie a len s dokladovaním účelu na celú hypotéku

Menšou nevýhodou hypotekárneho úveru pre mladých je, že ide o účelový úver. To znamená, že budete musieť preukázať, na čo ste peniaze použili. Ak budete kupovať nehnuteľnosť, musíte doložiť kúpnu zmluvu, pokiaľ bude účelom výstavba rodinného domu, tak bude tiež potrebné preukázať faktúrami alebo fotografiami celé preinvestovanie úveru. Hypotéku pre mladých nie je možné využiť na refinancovanie iných úverov.

Úrokový bonus na hypotéku max. do 50.000 €

Čo sa týka samotných parametrov a limitov, zvýhodnenú hypotéku pre mladých je možné získať najviac na sumu 50.000 €, a zároveň maximálne do 70 % hodnoty založenej nehnuteľnosti. Niektoré banky klientom poskytujú príspevok 1 % aj nad sumu 50.000 €, max. do 70 % hodnoty nehnuteľnosti. Pri vyšších objemoch úverov sa oplatí zvoliť práve takéto banky. Zvyšnú sumu, max. do 100 % hodnoty založenej nehnuteľnosti banky dofinancujú iným typom hypotéky – úverom na bývanie, resp. úvermi bez záložného práva.

hypotéka nehnuteľností

Predčasné splatenie, mimoriadne splátky a odklad splátok

Úver pre mladých je možné počas prvých piatich rokov splatiť predčasne kedykoľvek bez poplatku. Ak sa tak stane počas prvých štyroch rokov, vtedy klient musí vrátiť vyplatené príspevky pre mladých. Medzi 4. a 5. rokom nemá pri predčasnom splatení žiadnu sankciu.

Naopak, mimoriadne splátky je možné realizovať kedykoľvek a nehrozia za to žiadne sankcie a ani poplatky.

Úver pre mladých má ešte jednu nezanedbateľnú výhodu, ktorá je šitá doslova na mladé rodiny: ak sa klientom narodí dieťa, môžu požiadať o odklad splátky istiny úveru alebo zníženie mesačných splátok až na polovicu po dobu 2 rokov.

Vybavte si hypotéku pre mladých s najlepšími podmienkami

Ak nechcete strácať čas obehávaním bánk, zisťovaním aktuálnych ponúk a hľadaním rôznych podmienok napísaných drobnými písmenkami, existuje cesta k výhodnej hypotéke: nechať to na odborníka.

Finvia - špecialista na hypotéky, je profesionálna spoločnosť zameraná na online porovnanie hypoték, a tiež aj ich vybavenie na mieru profesionálnym hypošpecialistom.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Ingrid Urbanováhypošpecialista

Licencia NBS: 203179
Teší ma, keď pomôžem ľuďom vyriešiť zložité životné situácie. Často súvisia s financiami a zabezpečením základnej životnej potreby – mať vlastný domov, resp. nestratiť ho. Špecializujem sa predovš etkým na financovanie bývania – kúpy nehnuteľností, výstavby murovaných, ale aj montovaných rodinných domov. Viac ako 22 rokov som pôsobila v bankovníctve na pozíciách poradcu, školiteľa, hypotekárneho špecialistu, riaditeľky hypotekárneho centra, privátneho bankára, poradcu pre podnikateľov, riaditeľky pobočky, regionálnej riaditeľky. Pracovala som celkovo pre 6 bánk. Najvýraznejšie úspechy som dosiahla v oblasti hypotekárnych úverov. Moja detailná znalosť bankových a poistných produktov môže byť obrovským prínosom pre Vás. Viem posúdiť výhodnosť produktov a nájsť na finančnom trhu najlepšie riešenie alebo lacnejšiu alternatívu. Zaoberám sa aj poradenstvom, ako sa zabezpečiť na dôchodok a tvoriť si osobné bohatstvo. Ako nezávislá finančná špecialistka pracujem už 2 roky. Je úžasné, keď nie som limitovaná pri výbere vhodného riešenia produktovým portfóliom jednej finančnej inštitúcie. Môžem pre vás vyskladať riešenie z produktov celého finančného trhu.