Kam smeruje trh s nehnuteľnosťami

Publikované: Utorok, 7 Február, 2017 - 09:23, Mgr. Zuzana Mičová

Čo sa to deje na trhu s bytmi – píšem naschvál s bytmi a nie so všetkými nehnuteľnosťami, na bytoch je to najmerateľnejší jav. Trh s nehnuteľnosťami sa nám veľmi rozkolísal. Sedíme v kancelárii a celý tím krútime hlavami nad tým, kam tie ceny vlastne rastú.

V podobnej situácii sa už realitný trh ocitol v roku 2008. Následný prepad cien nehnuteľností zapríčinil veľkú nestabilitu a skepsu na strane kupujúcich, keď ich banky vyzvali na doplnenie zabezpečenia, keďže nehnuteľnosť, ktorú prostredníctvom hypotéky nadobudli, nedosahovala požadovanú hodnotu. Veľmi sa obávam, že práve k tomu dnes smerujeme. Hoci banky obmedzujú stopercentné financovanie úverov na bývanie, úrokové sadzby pri hypotékach sú na historických minimách. Tlak na zvyšovanie cien bývania vytvárajú svojím správaním aj kúpychtiví záujemcovia, ktorí sú ochotní investovať do nehnuteľností nemalé sumy. Pokiaľ sa kupujúci na trhu s nehnuteľnosťami budú správať tak, že kúpia čokoľvek za akúkoľvek cenu, stúpajúca tendencia cien bude pokračovať.

Vitajte na „trhu predávajúcich“. O tomto jave hovoríme vtedy, keď kupujúci stojaci v rade a čakajúci na svoju vytúženú nehnuteľnosť, môžu so sklamaním skonštatovať, že pred rokom by ten istý byt kúpili reálne – nepreháňam – o 20 % lacnejšie. Čo sa to deje? Veď dnes sa oplatí predávať, tak prečo nie je plný trh ponúk? Predávajúci vyčkávajú na ešte výraznejší vzostup ceny, pomaly šteklia kupujúcich „prepísknutými“ ponukami pre prípad „čo keď sa taký blbec nájde“. Možno mi neuveríte, ale on sa skutočne nájde.

nehnuteľnosti na predaj blog

Najdôležitejším kritériom pri kúpe nehnuteľnosti totiž nie je cena. Tú by som z praxe zaradila až na tretie miesto. Je to lokalita, pocit, kde chcú ľudia bývať a ako sa medzi tými štyrmi stenami cítia. Priaznivé podmienky pri poskytovaní lacných hypoték im následne umožnia zafinancovať aj vyššiu cenu, akú pôvodne plánovali do nehnuteľnosti investovať. A je vymaľované. Už dnes však vieme, že „trpezlivosť“ bankám pomaly dochádza. Sprísňujú podmienky aj úrokové sadzby.

Problém je však skutočná hodnota nehnuteľnosti, jej likvidita v prípade nepredvídateľných životných situácii. S najlepším vedomím a svedomím si dovolím tvrdiť, že rastu cien bytov v Bratislave už vidíme koniec. Všetko závisí od momentu zlomu v myslení kupujúcich. Tá zázračná veta bude znieť:

„Tak za túto nehnuteľnosť, takúto cenu ja nezaplatím!“

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Mgr. Zuzana MičováMajiteľ firmy

Kancelária roka 2016 Bratislava.
Certifikovaný maklér podľa normy ISO 17024.
Viac ako 5 rokov v sieti RE/MAX.
Člen top Gold Club RE/MAX.