Kúpa bytu očami mladých ľudí

Publikované: Utorok, 11 Apríl, 2017 - 10:21, Lucia Szilvasiová

Kedy je správny čas na to, aby sme sa osamostatnili? Kedy je ten správny čas hľadať si nové bývanie? No predsa, keď už máš dosť toho, že sa ťa rodičia stále pýtajú kam ideš a kedy prídeš. Najhlavnejším dôvodom je súkromie. Vtedy nastáva vhodný čas nájsť si niečo vlastné. Verím, že tak ako ja premýšľajú mnohí mladí ľudia. Pracujú a nechcú svoje ťažko zarobené peniaze platiť niekomu cudziemu každý mesiac za nájom. Veď si za to môžu splácať niečo vlastné.

Keď som sa rozhodovala a uvažovala nad tým, že chcem bývať sama, začala som každý večer sedieť za počítačom a prehľadávala som celý internet. Po presedených večeroch som zrazu našla byt, ktorý ma oslovil najviac. Keď sa mi podarilo po týždni dohadovania sa, čo povedzme si na rovinu, je naozaj otravné, nájsť vhodný termín na obhliadku, koľkokrát sa mi stalo, že obhliadka sa nakoniec ani nekonala. A rovnaký scenár sa opakoval niekoľkokrát po sebe. A tak som sa rozhodla dať toto všetko do rúk realitného makléra a svoj voľný čas tráviť efektívnejšie.

No zhodou okolností som o pár mesiacov neskôr začala pracovať v realitnej kancelárii RE/MAX, kde som zistila, čo všetko taká „jednoduchá” kúpa bytu obnáša.

Dnes už viem, že ako prvá a najpodstatnejšia vec, ktorá musí byť vyriešená je financovanie nehnuteľnosti. Ale ja mám 22 rokov, nikdy som nič také neriešila, do banky som chodila, iba keď som si išla vložiť peniaze. Odkiaľ mám vedieť, či dostanem hypotéku a vlastne ako sa hypotéka rieši? Čo musím urobiť na to, aby bola hypotéka schválená, čo všetko musím spĺňať a čo to vlastne všetko podpisujem? Je toho naozaj veľa.

V dnešnej dobe, kedy sa väčšina bytov predáva cez realitné kancelárie je najlepšie hneď na začiatku vedieť ich podmienky obchodu. Stretnete sa s maklérom, pozriete si byt, maklér vám povie všetky informácie, ktoré o byte má a už je rozhodnutie len na vašom vnútornom pocite. Kúpa bytu cez realitnú kanceláriu by mala byť pre vás jednoduchá. Profesionálna kancelária by vám mala poskytnúť kompletný právny servis a dohliadnuť na bezpečnosť celého obchodu. Predtým, ako do spolupráce s realitnou kanceláriou vstúpite, dohodnite si podmienky a výšku odmeny - provízie.

Ako mladému človekovi, ktorý chce ušetriť všade, kde sa dá, sa môže zdať výška provízie vysoká a do spolupráce s kanceláriou nevstúpi. Rozmýšľala by som rovnako, ale dnes by som sama do procesu určite nepúšťala. Keď som videla koľko práce a papierovačiek je okolo jednej kúpy bytu, tak som si istá, že sama by som to určite nezvládla. V kancelárii mi odporučili hypotekárneho poradcu, ktorý celý proces od vybavenia až po schválenie hypotéky vybavil za mňa - bezplatne! Pre mňa osobne veľká výhoda.

V posledných krokoch som opäť ocenila prácu realitného makléra. S vecami ako prepis elektriny, prihlásenie sa na bytové družstvo, či plynárne som naozaj nemala doposiaľ skúsenosti. Celým procesom ma previedol rýchlo a bez problémov.

nehnuteľnosti bog

Samozrejme, dá sa celý proces riešiť aj bez realitnej kancelárie, avšak ja ako pracujúci človek bez skúseností s kúpou nehnuteľnosti som ich služby naozaj ocenila a celý proces ma veľa naučil.

Mladí ľudia by sa nemali báť pustiť sa do niečoho veľkého ako je kúpa vlastného bytu a investovať do svojej budúcnosti. Stojí za tým síce veľa času, ale vždy sa nájdu ľudia, ktorí vám pomôžu. Nehanbite sa pýtať na veci aj 10x, je to predsa pre vás prvý a zároveň najväčší krok v živote. Ak sa rozhodnete, že chcete bývať, žiadna prekážka, problém či nedorozumenie vás nesmie prinúti zmeniť váš názor. 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Lucia SzilvasiováRealitná kancelária RE/MAX Right Way, Bratislava

Hľadáte obchodníka, ktorý rozumie procesu predaja nehnuteľností a bude stáť na Vašej strane?

Radi by ste predali Vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu reálnu cenu?

Vážite si Váš čas a oceňujete ak odborník vykoná dôležitú činnosť za Vás?

Chcete všetky starosti s predajom neriešiť a spoľahnúť sa na profesionála?

Myslíte si, že je to možné? Zavolajte mi a presvedčte sa sami.

Ponúkam spoľahlivosť, dôveryhodnosť a niekoľkoročné skúsenosti.