Nehnuteľnosť a dôchodok? Tá správna kombinácia!

Publikované: Utorok, 30 Máj, 2017 - 09:57, Lucia Risková

Zamýšľali ste sa už niekedy nad vašim životom na dôchodku? Respektíve nad spôsobom, ako si ho užívať po desiatke odpracovaných rokov? Možno vás napadol jeden z obľúbených, najznámejších a najpoužívanejších pasívnych príjmov, ktorý je možný mať ako prilepšenie k dôchodku. Ide o prenájom vlastnenej nehnuteľnosti, či už bytu, rodinného domu, kancelárie či garáže. Alebo to začneme robiť ako v USA?

Najdôležitejšie je nájsť tú vhodnú!

Nie každá nehnuteľnosť bude poskytovať dobrú návratnosť alebo sa ukáže ako pasívna aj do ďalekej budúcnosti. Nevyhnutné je správne analyzovanie potenciálnej investície do nehnuteľnosti, pretože to môže znamenať rozdiel v tisícoch eur. V zásade každý, kto už hľadal bývanie (na kúpu či prenájom), má nejaké základné vedomosti o bytoch či domoch, vie zhodnotiť lokalitu, výšku nájmov, dopyt či ponuku. Plusom je, že ak budete danú nehnuteľnosť financovať hypotékou, časť z nej bude splácaná každý mesiac nájomníkom. Akonáhle bude celkom splatená, zarábate len čistý pasívny príjem. Investičná nehnuteľnosť by mala zaručene spĺňať niekoľko parametrov, ako napríklad dobrá občianska vybavenosť, bonita (za koľko sa vie reálne prenajať), klientela, jednoduchá obslužnosť, kúpna cena pod trhovú hodnotou, typ nehnuteľnosti, atď.

Dôchodok z vlastnej nehnuteľnosti?

Ďalšia možnosť, ako z nehnuteľnosti vyťažiť v dôchodkovom veku, je predať ju. Veľmi sa mi páči myšlienka, že financovanie vlastného bývania je vlastne formou budovania si vlastného dôchodku. V Amerike to napríklad funguje tak, že dôchodcovia svoje nehnuteľnosti po dovŕšení dôchodkového veku predávajú a odchádzajú na Floridu do domova seniorov. Respektíve sa sťahujú do menších nehnuteľností a z rozdielu medzi predajnou cenou ich väčšej nehnuteľnosti a kúpnou cenou novej, žijú.

financovanie nehnuteľnosti

 

U nás je to, žiaľ, zväčša tak, že Slováci majú tendenciu dať všetko svojim deťom. Treba si však uvedomiť, že nútené sporenie vo forme hypotéky, by sme si mali na konci užiť.

Ak sa vám tieto myšlienky pozdávajú a radi by ste zabezpečili pohodlný dôchodok práve týmto spôsobom, neváhajte osloviť skúsených realitných maklérov spoločnosti RE/MAX. Ak rozmýšľate nad inou formou, napríklad začať si na dôchodok pravidelne odkladať, bez váhania sa obráťte na profesionálnych finančných poradcov zo spoločnosti Finvia.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!