Nehnuteľnosť v Rakúsku – investícia do budúcnosti

Publikované: Piatok, 27 Máj, 2016 - 10:19, Ing. Natália Dobročáni

Bývanie v Rakúsku nie je iba o tom, že sa to „oplatí“, je to o životnom štýle, úrovni vzdelania a povedomí ľudí s prihliadnutím na budúcnosť, či už vlastnú alebo svojich detí. Nehovoriac o kvalite a úrovni služieb, tovaru, potravín, bývania, systému vzdelávania, medziľudských vzťahov či možnosti uplatnenia sa.

Ak váhate a vašim hlavným merítkom je cena, určite vás neprekvapí, že momentálne je jej pomer –Bratislava vs pohraničie dosť podobný. Pozemky, ktoré ešte pred rokom stáli 100 Eur/m2, sa dnes predávajú za dvojnásobok. Treba si však uvedomiť, že Rakúska banka poskytuje hypotekárny úver vo výške 60 až 80% z ceny nehnuteľnosti, a mať na pamäti, že k predajnej cene treba prirátať aj poplatky spojené s kúpou nehnuteľnosti (daň, zápis do pozemkovej knihy, notár) a aj poplatok realitnej kancelárii, keďže v Rakúsku platí realitného makléra kupujúci.

Určite je veľkou výhodou mať v Rakúsku kontakt, ktorý pomôže s prihlásením na pobyt, pri vybavení prídavkov na deti a pri všetkých ďalších administratívnych úkonov, avšak keď vám angličtina nie je cudzia – vystačíte si aj s ňou. Náklady na bývanie, resp. služby sú o niečo drahšie ako na Slovensku, ale celkovo môžeme hovoriť o podobnej cene. V Petržalke vás náklady na 3-izbový byt môžu vyjsť na 250 Eur, a tak je tomu aj v rakúskom pohraničí.

Na rozdiel od slovenských nehnuteľností, je však v Rakúsku potrebné mať v byte alternatívny zdroj kúrenia, preto je bežné, že sa v bytoch stretnete s krbom alebo pieckou. Úplne najradšej by chceli všetci bývať v Bergu, Kittsee, Hainburgu, najlepšie na samote, bez Slovákov. To už bohužiaľ nie je možné :-) Takže prichádzajú do úvahy aj lokality ako Pama či Gattendorf. Dôležite je napojenie na diaľnicu a vynikajúcim benefitom je, keď má obec aj vlakové spojenie - smerom do Bratislavy a Viedne. Predsa len bývanie za hranicami nie je pre každého, urobiť takéto rozhodnutie a investovať do svojho bývania v zahraničí, si vyžaduje určitú dávku odvahy a úroveň povedomia.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Natália DobročániCertifikovaný maklér 2. stupňa

V spoločnosti RE/MAX pôsobí od roku 2013. Za rok 2014 získala za dosiahnutú výšku produkcie medzinárodné ocenenie Executive Club. Patrí medzi úspešných členov kategórie Top Silver Club na Slovensku.