Novostavieb v Bratislave je stále málo

Publikované: Utorok, 5 Február, 2019 - 14:01, Novostavieb v Bratislave je stále málo

Ceny nehnuteľností na realitnom trhu majú mierne stúpajúcu tendenciu, a to najmä z pohľadu rastu cien. Opačný pohľad sa nám naskytne pri ponuke, s ktorou trh zápasí už nejaký ten čas. Ak sa pozrieme do hlavného mesta, počet novostavieb je v závislosti od dopytu na pomerne nízkej úrovni.

 

 remax_novostavba_blog.jpg

 

Novostavieb pribúda, avšak nie v takom počte, v akom by si to trh vyžadoval.

 

Developerské projekty v Bratislave začali intenzívnejšie pribúdať v rokoch 2002 až 2005. Na konci minulého roka sa ponuka nových bytov v Bratislave dostala na najnižšiu úroveň, a to od obdobia spomínaného developerského boomu. Výstavba novostavieb bola na ústupe a počet bytov klesol až o vyše 2800 bytov. Len v poslednom kvartáli roka 2018 pribudlo v metropole Slovenska 250 bytov, určených na predaj.

 

Cena novostavieb v Bratislave sa pohybuje na úrovni 2907 eur za meter štvorcový a oproti tretiemu kvartálu minulého roka sa cena zvýšila o 5,5 % (medziročne to bolo 11,5 %). V roku 2018 sa tu predalo 761 novopostavených bytov, čo predstavuje pokles v rozpätí 30 až 40 % oproti rokom 2015 a 2017.

 

Súčasný stav, a to nielen v Bratislave, je taký, že novostavby sa v ponuke realitných kancelárií nestihnú ani „ohriať“. Ponuka je stále nízka a dopyt stále vysoký. Analytici však predpokladajú, že v roku 2019 sa ponuka vyrovná dopytu. Dôvodom majú byť počty bytov vo výstavbe, ktoré sa plánujú odovzdávať v tomto roku. Takisto sa predpokladá pokles dopytu po hypotékach, kde príčinou majú byť minuloročné zmeny v podmienkach pre získanie úveru na bývanie.

 

A čo realitná bublina? Máme sa jej obávať?

Podľa analytikov je táto hrozba nateraz zažehnaná. Mohli by sa objaviť špekulácie o jej vzniku, a to v prípade, že by nastal vysoký dopyt po hypotekárnych úveroch a prudší rast cien nehnuteľností. Realita je však taká, že tak hypotéky, ako aj prudké zdražovanie sú na ústupe, a teda prasknutie realitnej bubliny nám momentálne nehrozí. Všetko však ukáže čas...


Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.