Postup pri predaji nehnuteľnosti: Viete, ako upraviť interiér?

Publikované: Utorok, 24 Január, 2017 - 12:52, Ing. Peter Dobias

To naozaj nie je pre mňa...

Predstavte si situáciu, že k vám príde potenciálny a nadšený záujemca na obhliadku. Otvoríte mu v teplákoch a domácom tričku. Vojde dnu a na sedačke zbadá prehodený uterák, v kúpeľni množstvo vecí, na stenách popraskanú omietku. Okrem toho budú všade vaše osobné fotky a predmety. Týmto spôsobom byt určite nezatraktívnite.

Každý byt je, samozrejme, iný. Majiteľ, ktorý v ňom žije, si ho vždy prispôsobí podľa svojho vkusu a štýlu. Na tom nie je nič zlé. Avšak pri predaji nehnuteľnosti sa treba dostať do kože človeka na druhej strane. Do kože kupujúceho alebo teda ešte len záujemcu. Ľudia najviac dávajú na prvý dojem, čo je 30 až 60 sekúnd od prekročenia prahu dverí. Ak byt upravíte tak, aby príjemne vyzeral, ale aj voňal a boli v ňom harmonické doplnky, máte omnoho vyššiu šancu, že dotyčného zaujmete.

Aby sme neboli príliš nekonkrétni, povedzme si o veciach, ktoré dopomôžu predaju vašej nehnuteľnosti pomocou interiérovej úpravy.

Stop všetkému nadbytočnému a osobnému

V prvom rade sa zbavte všetkých zbytočných vecí. Tým nemyslíme len odstrániť fotky z dovoleniek alebo obrázky, ktoré máte radi. Máme skôr na mysli to, aby ste poriadne upratali a to, čo u vás nemá čo hľadať, vyhodili. Preplnený byt nie je to pravé orechové, čo by človeka hľadajúceho bývanie potešilo. Skôr to v ňom vyvolá pocit, že byt je malý.

Hra s osvetlením

Okrem odosobnenia je dôležité myslieť na to, aby bol priestor svetlý. Ak nemáte dostatok prirodzeného svetla, pomôžu lampy, či už stolové, alebo veľké obývačkové. Bodové osvetlenie na strope môžu byť tiež príjemným spestrením.

Farby pomôžu byt zväčšiť, ale opatrne s nimi

Všeobecne sa odporúča ladiť interiér do neutrálnych farieb. Ak chcete byt zväčšiť, izby, ktoré sú susedné, vymaľujte rovnakou farbou. Dosiahnete tak opticky väčší priestor.

Psychológia farieb tu, samozrejme, tiež platí. Lepšie ako zvoliť veľa červenej či oranžovej, je ísť do pokojných tónov ako je zelená. Je to farba prírody a s ňou nikdy nič nepokazíte.

Postup pri predaji nehnuteľnosti

Ako pracovať s doplnkami?

Dajte si záležať na doplnkoch. Efektívne je, keď doplnky koncipujete do „trojzostavy”. Napríklad máte sviečky, ktoré chcete umiestniť na stolíku v obývačke. Tak ich usporiadate do akéhosi pomyselného trojuholníka tak, aby najväčšia sviečka bola vzadu a najmenšia vpredu. Môžete použiť aj zostavy piatich či siedmich prvkov, podstatné je, aby boli v nepárnom počte.

Kvety sú srdcom dobrých pocitov, na tie sa nikdy nezabúda!

Dobre voňajúce orchidey alebo čerstvo natrhané ruže budú nádherne pôsobiť na stole v jedálni. Čuchový zmysel môžete podporiť tým, že do kuchyne uložíte misku s ovocím.

Nábytok od kraja a v symetrii Vraví sa, že nábytok treba „ťahať” čo najviac k stene. Pri homestagingu to je omyl! Odsuňte sedačku od steny a vytvorte opticky nadýchaný priestor. Dve väčšie sedačky oproti sebe, z pravej strany dve menšie a z ľavej strany krb – keď sú prvky v symetrii, vytvorí to dojem harmónie. A ten je pri predaji kľúčovým faktorom.

Ak chcete svoj byt predať rýchlejšie a aj za vyššiu cenu, určite nevynechajte úpravu bytu. Je to dôležitý krok v postupe pri predaji. Ak si myslíte, že potrebujete s dizajnom pomoc, určite oslovte odborníka. Pomôcť vám môže aj váš realitný maklér, určite má niekoľko dobrých kontaktov a mnoho skúseností.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Peter DobiasRealitný maklér

Ako Váš realitný maklér ponúkam:

  • predaj, kúpu a prenájom Vašich nehnuteľností
  • exkluzivitu
  • ponúkam Vám osobný odborný prístup k Vašej nehnuteľnosti
  • vypracujem cenovú analýzu Vašej nehnuteľnosti
  • náš vzťah bude postavený na vzájomnej dôvere
  • poradenstvo pri výbere hypotéky
  • právnu ochranu pri predaji a kúpe nehnuteľnosti
  • vypracovanie jednotlivých krokov postupnosti pri predaji a kúpe nehnuteľnosti
  • poradím Vám ako Vašu nehnuteľnosť pred predajom upraviť, aby bola pre kupujúceho atraktívnejšia