Pozor na ústne dohody!

Publikované: Utorok, 21 Marec, 2017 - 10:13, Ing. Mgr. Martin Dlugolinský

Platnosť sprostredkovateľskej zmluvy na predaj domu končila o mesiac. Naša maklérka našla záujemcov na kúpu tohto domčeka. Zaplatili depozit, ktorý je jasným signálom, že to kupujúci myslia seriózne.

Termín si stanovili tiež na jeden mesiac, veď to nemôže predsa dlhšie trvať. Spustil sa celý proces, ale hlavne vybavovanie hypotekárneho úveru.

Úver schválili, ale čerpanie banka posunula na neskorší termín ako termín platnosti depozitnej zmluvy. Obe strany sa dohodli, že to nevadí, predávajúci počkajú a kupujúci tiež.

Maklérka pripravila dohodu o predĺžení platnosti jednotlivých zmlúv. Čo sa však udialo medzi tým? (Z rôznych dôvodov) termín platnosti zmlúv „vypršal“. No a čo „čert nechcel“, prišla nová ponuka pre predávajúceho. O niečo vyššia, čiže zaujímavejšia. Predávajúci sa ulakomili (prirodzene) na vyššiu ponuku. Nepotrebovali ani depozit, stačil im len prísľub, že dostanú o 2.000,- eur viac. Ako to teda prirodzene pokračovalo? Ani nerozpisujem podrobne. Jedna strana nadávala na druhú. Výsledkom nakoniec bolo, že nedošlo k žiadnemu obchodu. Predávajúci doteraz predávajú neúspešne svoj domček ďalej. Ako kupujúci, tak aj predávajúci sa chcú súdiť a vymôcť pred spravodlivosťou nápravu za svoju krivdu.

reality zmluva blog

Poznáte taký, alebo podobný prípad? Viete, ako to zvyčajne skončí? ... ani o tom nejdem ďalej písať.

Chcem len upozorniť na ústne dohody a tvrdenia proti tvrdeniu. Všetko, čo si dohodnete mimo zmluvy, si dajte vždy pre istotu na papier. Najlepšie hneď, keď dôjde k inej dohode. Verte mi, že predídete zbytočným stratám času, starostiam a s tým spojenému nekľudnému spánku.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Mgr. Martin DlugolinskýMajiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Benard, Poprad

V realitách pôsobím od r. 2000. Moja kancelária RE/MAX Benard a môj tím patrí dlhoročne medzi špičku Slovenska v sieti RE/MAX. Špecializujeme sa na východné Slovensko a to hlavne na tieto lokality: Poprad - Tatry, Spiš, Zamagurie a Košice.