Prečo sa vám oplatí spolupracovať s maklérom exkluzívne?

Publikované: Piatok, 29 Apríl, 2016 - 13:28, Mgr. Martin Dlugolinský

Pri predaji nehnuteľnosti sa stretávame s dvomi spôsobmi zlej propagácie:

1. všeobecná alebo neexkluzívna zmluva.

2. žiadna zmluva.

Preto, aby boli Vaše kroky v realitnom svete čo najpríjemnejšie, vysvetlím Vám dnes, aké nástrahy skrýva tzv. neexkluzívny predaj alebo všeobecná zmluva. Ostražitosť a nedôvera sú, bohužiaľ, v aktuálnom prostredí realitného trhu nevyhnutné a pod mierou neúnosnosti tohto stavu sú podpísané nielen samotné realitné kancelárie, ale aj sami predávajúci, realizujúci často predaj v schéme „dám to viacerým realitkám, nech sa o to pobijú“. Taký postup sa prejavuje hneď v niekoľkých negatívnych aspektoch bez toho, aby si ich predávajúci zo začiatku uvedomoval.

 

Nevýhody pre predávajúceho:

- Maklér ma obmedzené možnosti pri vyjednávaní najvýhodnejšej predajnej ceny. Tým, že je nehnuteľnosť v ponuke viacerých realitných kancelárií, často musí maklér pristúpiť na „ neférovú“ hru kupujúceho.

- Žiadna realitná kancelária sa plnohodnotne nevenuje zákazke, ktorej realizáciu nemôže mať 100 % pod kontrolou. Táto skutočnosť sa prejavuje aj v znížených nákladoch na propagáciu nehnuteľnosti.

- Predaja sa ujímajú aj realitné kancelárie, o ktorých existencii a vierohodnosti nemá predávajúci ani tušenia. Nikto im v tejto činnosti nezabráni a predaj znehodnotia.

- Ponúkaná nehnuteľnosť sa objavuje na rovnakých inzertných miestach s často úplne odlišnými údajmi bez zverejnenia kúpnej ceny alebo s rôznou kúpnou cenou. Záujemcu taká ponuka, samozrejme, odrádza.

- Realitná kancelária v boji o najlepšiu cenu na trhu a zachovanie vlastnej provízie núti pod nátlakom argumentov predávajúceho k zníženiu jeho vlastnej ceny. Sú aj také realitné kancelárie alebo sprostredkovatelia, ktorí využijú zmätok predávajúceho. Nútia ho znížiť cenu, len za účelom rýchlejšieho predaja nehnuteľnosti.

- Realizácia predaja je neosobná, mnohokrát zmätená a vedie k dodatočným komplikáciám.

- Niektoré realitné kancelárie si stanovia „symbolickú“ províziu pri ktorej nemôže ani jedna strana, predávajúci ani kupujúci, očakávať kvalitné a dôveryhodné služby spojené s predajom nehnuteľnosti. Jednoducho, nehnuteľnosť len "zavesia" na internet a čakajú. O predaji bez zmluvy sa už ani nemusím vyjadrovať, pretože to obmedzil už aj zákon a teda, ak predávajú tlačí makléra alebo opačne, podieľajú sa spoločne na nelegálnej činnosti.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Mgr. Martin DlugolinskýMajiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Benard, Poprad

V realitách pôsobím od r. 2000. Moja kancelária RE/MAX Benard a môj tím patrí dlhoročne medzi špičku Slovenska v sieti RE/MAX. Špecializujeme sa na východné Slovensko a to hlavne na tieto lokality: Poprad - Tatry, Spiš, Zamagurie a Košice.