Predávať cez realitnú kanceláriu alebo cez súkromnú inzerciu?

Publikované: Utorok, 22 Máj, 2018 - 10:10, Ing. Jana Kudelášová

Ak máte skúsenosti s predajom nehnuteľnosti, tak to môže byť pre vás celkom výhodné predávať si svoju nehnuteľnosť sám, bez pomoci realitného makléra. Síce Vás to stojí veľa času, benefitom pre vás je to, že ušetríte peniaze, ktoré by ste za túto službu zaplatili realitnej kancelárii. Zodpovednosť za úspešnosť predaja je však na vás.

Viete, čo všetko sa zmenilo?

Realitný biznis sa neustále vyvíja. Postupy, ktoré platili pred 8 rokmi, kedy ste možno kupovali alebo predávali svoju nehnuteľnosť, dnes už nemusia platiť. Ak nepoznáte detaily celého procesu predaja, vystavujete sa zbytočnému riziku a vaša realitná transakcia nemusí byť úspešná. Nestačí len vymeniť údaje v hlavičke na kúpnej zmluve, ktorá vraj prešla na Katastri pred pár rokmi a máte právny servis vybavený. Musíte vedieť, ako funguje súčasný realitný právny systém, kataster, banka, marketing ale aj realitný proces.

Máte kupujúceho ale nemáte skúsenosti s predajom?

Pokiaľ si sami nájdete vhodného kupujúceho pre vašu nehnuteľnosť, napr. tak, že oslovíte svojich známych, stále máte možnosť bezpečne a za primeranú cenu zrealizovať samotný predaj cez dôveryhodnú realitnú kanceláriu.

Prečo ísť cez realitku?

Väčšina majiteľov, ktorí si predávajú sami, inzerujú nehnuteľnosti na realitnom portáli, ktorý je zdarma. Kvalitná realitka inzeruje na všetkých realitných portáloch s najvyššou návštevnosťou, ktoré sú platené ale aj na neplatených portáloch.

Cez stabilnú realitnú kanceláriu akou je napr. RE/MAX máte vyššiu šancu osloviť väčšiu skupinu ľudí. Stále je dosť ľudí, ktorí nedôverujú inzerátom samopredajcov a radšej si vyhľadajú nehnuteľnosť ponúkanú cez známu realitku. Ide predsa o drahú investíciu a nevystavia sa riziku, že prídu o svoje peniaze. Aj ja patrím k tejto skupine ľudí :-)

Na inzeráty samopredajcov reagujú aj kupujúci, ktorých hlavným cieľom je dotlačiť vás k predaju za čo najnižšiu cenu. Pokiaľ nemáte v rukách rezerváciu, nič nebráni kupcovi po tom, čo si vybaví úver, tlačiť na ďalšiu zľavu. A keďže ste už čakaním naňho stratili 1 - 2 mesiace, bude sa vám chcieť znovu absolvovať celý proces od inzercie, cez obhliadky a čakanie na úver? Nakoniec podľahnete tlaku na zníženie ceny. Cez dôveryhodnú realitku máte šancu získať vyššiu cenu ako cez samopredaj. Keď predávate sami, kupujúci si nevedia preveriť vaše referencie. Stanete sa pre nich menej dôveryhodný a musíte dať vysokú zľavu, aby ste zaujali. Tiež by ste nekupovali drahé auto za rovnakú cenu od samopredajcu ako od autorizovaného predajcu ;-)

Aj Pat & Mat zvládli vždy všetko sami, len s iným výsledkom, než by im priniesol profesionál.

Neunáhlite sa s výberom makléra

Dajte si záležať na výbere realitného makléra a nerozhodujte sa len podľa nízkej provízie. Vyberte si makléra, ktorý vám vyhovuje ľudsky a viete, že stojí na vašej strane. Kedykoľvek sa môžete naňho obrátiť s nejasnosťami a všetko vám vysvetlí. Výberom správneho makléra ušetríte veľa času a energie a vy sa môžete venovať svojej práci a rodine :-)

Vyberte si makléra a nechajte ho pracovať pre vás. Dôverujte, že najlepšie odkomunikuje detaily so zúčastnenými stranami bez vašich zásahov a bez vášho dohadovania sa priamo s kupcami.

Ak nemáte skúsenosti s predajom a váš maklér:

• vám poradí, ako čo najlepšie pripraviť nehnuteľnosť na fotenie a na obhliadky, aby ste získali najvyššiu predajnú cenu,

• bezpečne vás prevedie predajom,

• vyjedná pre vás najlepšiu cenu,

• sprostredkuje bezpečný prevod nehnuteľnosti a kúpnej ceny,

• sprevádza vás do banky k podpisu záložných zmlúv,

• osobne príde na odovzdanie nehnuteľnosti,

• pomôže vám s prehlásením energií,

• informuje vás o daňových povinnostiach,

tak vedzte, že ste si našli toho najlepšieho makléra, ktorý stojí za každý váš cent.

 

Predávať cez realitnú kanceláriu alebo cez súkromnú inzerciu

 

PREČO RE/MAX?

Viete, že realitná sieť RE/MAX bola vyhlásená za najdôveryhodnejšiu značku roku 2017 spomedzi realitných kancelárií na Slovensku? Ocenenie neprišlo náhodou. Získali sme ho vďaka spokojnosti a dôvere našich klientov.

RE/MAX je stabilná spoločnosť a na našom trhu pôsobí už 12 rokov, vo svete vyše 40 rokov.

V RE/MAX-e máme filozofiu exkluzívnej spolupráce, to znamená, že naše nehnuteľnosti tvoria jedinečnú ponuku a nenájdete ich v ponuke iných realitiek (s malou výnimkou developerských projektov :-) ). Len tak vieme pre vás vyťažiť z predaja to najlepšie.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Jana KudelášováCertifikovaný partner 2. stupňa RE/MAX Slovakia

Certifikovaný partner 2. stupňa RE/MAX Slovakia.