Predávate nehnuteľnosť? Dajte si pozor na chytáky.

Publikované: Pondelok, 11 Január, 2016 - 10:31,

Už niekoľkokrát som sa pri nábore nehnuteľnosti stretol s tým, že klienti mali podpísanú "nevýhradnú zmluvu" o sprostredkovaní realitných služieb. Ak vôbec mali nejakú zmluvu s kanceláriou podpísanú. Na moju otázku, či nejakú zmluvu podpísali, boli ich odpovede väčšinou rovnaké: "áno, ale nevýhradnú, aby sme si to mohli predávať aj sami". Po nahliadnutí do takejto zmluvy som zostal neraz v nemom úžase. Všetko mnohokrát vyzeralo v poriadku – v hlavičke nevýhradná zmluva o sprostredkovaní, ďalej špecifikovaná nehnuteľnosť (nie vždy), dohodnutá provízia a cena nehnuteľnosti, ktorú požaduje majiteľ (žiaľ, aj tu to nie vždy tak bolo), záväzky zmluvných strán boli však zaujímavé a skôr jednostranné.

 

Napríklad :

"predávajúci sa zaväzuje predávať  svoju nehnuteľnosť len za účasti danej RK a zaplatiť províziu v prípade uzatvorenia kúpno-predajných zmlúv a to v plnej výške uvedenej na tejto zmluve."

"predávajúci sa zaväzuje neponúkať svoju nehnuteľnosť prostredníctvom iných – tretích strán a to najmä realitných kancelárií…" inak je povinný zaplatiť províziu a prípadne s čerešničkou na torte aj  zmluvnú pokutu vo výške 10% z kúpnej ceny nehnuteľnosti.

 

Aby to nestačilo, zmluva bola podpísaná na dobu 3 až 6 mesiacov, niekedy i viac.

 

Akonáhle som zmluvy s podobnými podmienkami prečítal a oboznámil klientov, čo vlastne podpísali v domnienke, že ide o nevýhradnú spoluprácu, akoby som ich oblial ľadovou vodou. Vysvetlil som im, že "maklér" ktorý s nimi podpísal túto dohodu, si môže byť istý že svoje "ťažko" zarobené peniaze dostane aj bez toho, aby pohol čo i len prstom. Zmluva je pre kanceláriu maximálne výhodná, klienta však obmedzuje pri nakladaní so svojou nehnuteľnosťou a ukladá mu povinnosť platiť províziu i v prípade, ak si nájde kupujúceho bez činnosti tejto kancelárie.

 

Problém nastal vo chvíli, keď si klienti takúto zmluvu a jej podmienky dôkladne neprečítali. Pravdepodobne na to nemali príležitosť, pretože im ju "maklér" podstrčil a rýchlo zmizol, pár týždňov, možno aj mesiacov sa neozval, veď prečo by aj mal, peniaze má isté a klienti možno aj zabudli, že majú niečo podpísané. ,"Maklér" takejto spoločnosti si dôsledne sleduje, či ste náhodou nepredali svoju nehnuteľnosť, aby vám mohol priniesť faktúru za "skvele odvedenú prácu". Priznajme si, ak bude niekto vykonávať našu prácu a navyše nám za to zaplatí, asi sa nám to bude páčiť. No na druhej strane, je to tak správne? Stále sa čudujem, ako môžu takéto RK a "makléri" na trhu existovať a fungovať.

 

V týchto prípadoch som odporučil klientom, aby zaslali písomnú výpoveď a počkali do skočenia výpovednej lehoty a až po jej uplynutí išli do spolupráce so serióznou realitnou kanceláriou prípadne, aby v tomto období neuzatvárali žiadne zmluvy spojené s predajom nehnuteľnosti. Odporúčam všetkým, pred podpisom akejkoľvek zmluvy, si ju dôkladne prečítať a v prípade nejasností sa spýtať advokáta.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Marián HolanCertifikovaný maklér 2. stupňa

Volám sa Marián Holan, v Nitre žijem už 29 rokov. Mám rád prácu s ľuďmi a v oblasti obchodu robím od roku 2007. Vďaka mojim skúsenostiam viem, že do obchodného vzťahu treba vykročiť s profesionálnym a spoľahlivým partnerom. Práve preto som sa v roku 2011 rozhodol spolupracovať so spoločnosťou RE/MAX Family so sídlom na Podzámskej 18 v Nitre, ako certifikovaný partner predaja II. stupňa. Rozhodnutie predať, či kúpiť byt, dom alebo pozemok je veľký krok. Ak by ste potrebovali pomoc prípadne radu v oblasti realít, či už pri ich kúpe, predaji alebo prenájme, budem rád ak sa na mňa obrátite. Ochotne pomôžem.