Premýšľate o prenájme? Tak sa zamyslite znova

Publikované: Utorok, 23 Máj, 2017 - 10:44, Michaela Lörincová

Vyššie ceny a najmä opticky (čiastočne aj reálne) raketové tempo rastu cien bývania zvádza viacerých ľudí k tomu, aby namiesto kúpy zvažovali prenájom nehnuteľnosti. Aj v prenájmoch kraľujú byty, nakoľko tie sú v meste cenovo dostupnejšie ako domy. Väčšie domy aj väčšie byty si prenajímajú najmä študenti, kde ide o pochopiteľnejšiu voľbu, najmä s ohľadom na príjmy a časovo obmedzené obdobie užívania danej nehnuteľnosti.

Ak však už nie ste v študentskom veku a patríte do skupiny ekonomicky aktívnej časti spoločnosti, nemali by ste pri zvažovaní prenájmu prepadnúť prvým dojmom alebo povrchným porovnaniam čísiel. To, že niekto z vašich známych býva v prenajatom byte a „užíva si komfort“ s ďalšími XY ľuďmi, určite nemožno považovať za ideálne bývanie.

Na prvý pohľad je splátka za prenájom nižšia, ako splátka za hypotéku. k prenájmu sa dostanete tiež oveľa rýchlejšie, keďže dnes si stačí vybrať a zajtra sa môžete sťahovať. Je tu ale niekoľko „ale“, ktoré by ste mali zvážiť:

• nemáte istotu, že o pár mesiacov budete bývať tam, kde bývate, nakoľko majiteľ bytu si môže prenájom rozmyslieť

• nemáte ani istotu, že o pol roka budete platiť toľko, čo aj teraz, nájomné sa môže kedykoľvek zvýšiť

• po skončení prenájmu opustíte byt a začínate „odznova“, pričom doteraz zaplatené peniaze už neuvidíte a nezostane vám za ne žiadna hodnota

• v prenajatom byte nie ste „pánom situácie“ a ak niečo aj neúmyselne poškodíte, musíte platiť majiteľovi drahú opravu bez ohľadu na to, či ide o podstatnú alebo nepodstatnú vec

Nevyužiť éru lacných hypoték by bol hriech

Áno, presne tak, toto je jeden z najdôležitejších dôvodov, prečo je lepšie kúpiť si vlastné bývanie a nespoliehať sa na prenájom. Ak budete chcieť financovať kúpu nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru, nikdy v histórii Slovenska to nebolo tak výhodné, ako teraz.

Pozrite si, aké sú aktuálne úroky bánk pri hypotekárnych úveroch na kúpu bytu:

1. UniCredit Bank má v ponuke Hypoúver Invest, ktorého úrok začína už pri 0,99 % ročne

2. OTP banka ponúka tiež účelovú hypotéku a to s úročením od 1,20 % p.a.

3. Garantovaný úrok 1,20 % ročne pre každého s fixáciou až na 4 roky má Prima Banka

4. Najväčšie banky u nás, VÚB a Slovenská sporiteľňa, majú vo svojej ponuke hypotekárne úvery s úrokom 1,39 % s fixáciou na 4 roky a garanciou úrokovej sadzby v prípade VÚB, respektíve s úrokom 1,49 % ročne v prípade SLSP

Navyše, netreba zabúdať na to, že aktuálne sme v strede TOP sezóny z pohľadu nehnuteľností a hypoték. Takmer všetky banky na trhu sa predbiehajú v tom, kto ponúkne klientovi lepšie podmienky. Tým sa myslí nielen zaujímavý úrok, ale napríklad aj odpustenie poplatku za vybavenie úveru, preplatenie znaleckého posudku alebo ďalšie praktické benefity.

hypokalkulacka

 

Už aj hypotéku za vás vybaví špecialista

To, že nemusíte byť odborníkom na nehnuteľnosti a môžete sa nechať zastupovať realitnou kanceláriou tak pri predaji, ako aj pri kúpe bytu, je dávno známa skutočnosť. Najmä ak ide o novostavby a developerské projekty, kde by ste mohli ako jednotlivec ťahať za kratší koniec.

Navyše, realitná kancelária garantuje právne bezproblémový proces a všetky náležitosti a vybavovačky na úradoch vybaví za vás. Ak ste sa báli kúpy nehnuteľnosti kvôli vybavovaniu hypotéky, potešíme vás - už ani na toto nie ste sami. Spoločnosť Finvia, ktorá je špecialistom na hypotekárne úvery, ponúka komplexný servis od A po Z.

Všetko začína online porovnaním hypoték a ak budete mať o niektorý z úverov záujem, Finvia expert vám vie vybaviť celý úver na mieru a podľa vašej individuálnej situácie.

Ak chcete aj vy patriť medzi spokojných klientov s vlastným bývaním, skúste osloviť Finviu. Za skúšku nič nedáte. Môžete však získať hypotéku so široko najlepšími podmienkami a službami v okolí :-)

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.