Prestrelená cena a predaj vašej nehnuteľnosti

Publikované: Utorok, 6 September, 2016 - 09:54, Mgr. Martin Dlugolinský

Dennodenne sa my, realitní makléri, stretávame so stanovením predajnej ceny nehnuteľnosti. Dnes vám len priblížim, ako môže "prestrelená" cena ovplyvniť váš sen o parádnom predaji.

Väčšinou to býva takto: - 4 súrodenci sa rozhodli, že predajú byt po rodičoch. Rozhodli sa, že budú spokojní, ak dostane každý z nich po 10.000 Eur. Čo s tým, keď cena bytu nemôže uspokojiť súrodencov?- alebo klient chce predať dom a za peniažky utržené z predaja chce kúpiť byt pre seba a pre deti. Čo s tým, keď cena domu na vidieku nepokrýva cenu bytov v meste?

To sú len príklady z nedávnej doby. Klienti si povedia: "veď nám to neponáhľa, treba vyskúšať". Tieto rozhodnutia sú väčšinou kontraproduktívne. Prečo?  Väčšina kupujúcich očakáva, že cena sa dá ešte zjednať a preto malé navýšenie dáva zmysel pre obe strany. Prílišné znižovanie má za následok znehodnotenie nehnuteľnosti a to napr. tieto:

- potencionálni kupujúci za podobnú cenu nájdu v ponuke krajšie a väčšie nehnuteľnosti

- predražená nehnuteľnosť získa menej ponúk alebo žiadnu, na mieste je otázka: čo je lepšie? Mať viacerých záujemcov a v tom prípade sa dá uskutočniť aj aukcia, ktorá vyženie cenu do niekedy aj nepredpokladaných výšok, alebo mať špekulanta, ktorý len útočí na cenu?

reality, nehnutelnosti

- máme klientov, ktorí vyslovene čakajú, kedy sa zníži cena a až vtedy volajú. Niekedy sú prekvapení, že nestihli ani zavolať a to preto lebo cena bola nastavená správne. Dôležitý faktor je aj doba, platí tu pravidlo - čím dlhšie, tým horšie.

- sledovanosť týchto predražených nehnuteľností je veľmi nízka, čo opäť má za následok nedostatok ponúk. Ak potrebujete vedieť, v akom cenovom rozhraní sa pohybuje vaša nehnuteľnosť, kontaktujte ma.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Mgr. Martin DlugolinskýMajiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Benard, Poprad

V realitách pôsobím od r. 2000. Moja kancelária RE/MAX Benard a môj tím patrí dlhoročne medzi špičku Slovenska v sieti RE/MAX. Špecializujeme sa na východné Slovensko a to hlavne na tieto lokality: Poprad - Tatry, Spiš, Zamagurie a Košice.