Rekonštrukcia nehnuteľnosti môže vyjsť poriadne draho

Publikované: Utorok, 30 Jún, 2015 - 11:32, Stanislava Zamcová

Ak sa rozhodnete svoje bývanie prerobiť, mala by mu predchádzať dlhšia príprava – ako sa vraví, dvakrát meraj, raz strihaj.

rekonštrukcia bytu a domu blog

A to nielen z hľadiska výberu osoby či firmy, ktorá vám poskytne kompletné poradenstvo, ale ako dodáva Milan Tomáško partner spoločnosti CLC advokátska kancelária s.r.o.: „Pred rekonštrukciou nehnuteľnosti je potrebné zvážiť najmä druh, rozsah a dopady zamýšľaných stavebných úprav. Stavebný zákon totiž v závislosti od uvedených faktorov rozlišuje, či možno rekonštrukciu vykonať bez akéhokoľvek úkonu voči stavebnému úradu (napr. bežné udržiavacie práce), na základe ohlásenia stavebnému úradu (napr. udržiavacie práce ovplyvňujúce životné prostredie alebo stabilitu, požiarnu bezpečnosť či vzhľad stavby), či na základe vydaného stavebného povolenia (závažnejšie stavebné práce).

 

Ak sa však rozhodnete, že sa pustíte do prerábania, úplne ideálne pre vás bude osloviť interiérového dizajnéra, ktorý vám pomôže navrhnúť nielen zmeny podľa vašich požiadaviek, ale vie ich aj neceniť, často vám dá odporúčania na vhodné firmy, ktoré dokážu vaše predstavy zrealizovať, či v neposlednom rade časovo naplánovať jednotlivé práce. Neoceniteľné sú jeho rady pri rozsiahlejších rekonštrukciách – neverili by ste, ako vám na niektorom mieste môže chýbať zásuvka, ktorú zabudnete dať „urobiť“.

 

Samozrejme, rekonštrukcia sa dá vykonať za rôzne ceny, pokiaľ však prerábate na to, aby ste nehnuteľnosť zhodnotili a následne lepšie predali, treba mať na pamäti, že nadštandardná rekonštrukcia (drahé materiály) môže z nej urobiť nepredajnú nehnuteľnosť práve kvôli výške investície. Ak vezmeme ako príklad 3-izbový panelový byt v Bratislave, napríklad v Dúbravke, v ktorom chceme vymeniť okná za plastové, natiahnuť nové elektrické rozvody, vymeniť kuchynskú linku, vymeniť sanitu a obklady na sociálnom zariadení, vystierkovať, vymaľovať, tak sa cena bude pohybovať okolo 20.000 Eur. Takáto rekonštrukcia za menej ako 15.000 Eur by aj pri predaji vyzerala naoko „lacno“, naopak pri cene nad 25.000 Eur, by sa vám už prestávala, s ohľadom na snahu predať, vyplácať.

 

V procese rekonštrukcie vás môže zastihnúť viacero prekvapení, napriek tomu, že váš poradca vám všetko dobre naplánuje. Rozhodne sa pripravte na to, že je to hlučná a prašná práca, a preto sa u susedov nestanete viac obľúbenými.

 

A jedna dôležitá vec, na ktorú by mal dbať každý, kto sa pustí do prerábania je, že akékoľvek úkony voči dodávateľovi je potrebné urobiť v písomnej, alebo inej preukázateľnej forme.

 

A čo robiť, keď dodávateľ, i napriek tomu, že majú medzi sebou uzatvorenú zmluvu o dielo, neplní svoj záväzok? „V prvom rade odporúčame zaslať dodávateľovi písomnú výzvu na bezodkladné začatie resp. pokračovanie stavebných prác. V prípade, že dodávateľ napriek uvedenému naďalej nereaguje a nevykonáva dohodnuté práce, má objednávateľ právo odstúpiť od uzatvorenej zmluvy o dielo. Následne možno zabezpečiť dokončenie diela prostredníctvom iného dodávateľa,.“ dodáva Milan Tomáško.

 

Ak máte akékoľvek otázky zo sveta realít, spýtajte sa realitných profesionálov RE/MAX.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Stanislava ZamcováRiaditeľ realitnej kancelárie RE/MAX NaMax, Nové Mesto nad Váhom

Svojimi skúsenosťami vytvorím z Vašej nehnuteľnosti sen pre kupujúceho a pre Vás ako predávajúceho túto udalosť zmením na príjemný zážitok.
Som maklérka, ktorá komplexne vyrieši a uspokojí Vaše potreby v oblasti nehnuteľností!