Skontrolujte svoj vodomer!

Publikované: Utorok, 20 September, 2016 - 09:37, realitný maklér Ing. Peter Bekeš

Či už sa chystáte stráviť posledné letné dni doma, alebo mimo svojho domova, skontrolujte stav svojho vodomeru. Uzatvorte všetky vodovodné batérie, zastavte pračku či umývačku riadu a skontrolujte či váš vodomer sa "netočí".

Prečo vás na to vyzývam?

V júli som predal rodinný dom v Trstenom a pri jednom z posledných krokov, ktoré patria k práci realitného makléra - pri prepise energií, sme pri odčítaní stavu vodomeru zistili stav 2196 m3. Tento stav sme si zapísali a išli spoločne s novým majiteľom na Liptovskú vodárenskú spoločnosť uskutočniť samotný prepis odberu vody.

Po vypísaní potrebných tlačív som sa, ako je mojim zvykom opýtal na posledný zistený stav vodomeru. Milá pani nám oznámila stav posledného odpočtu z novembra 2015 a ten bol cca 265 m3. Nepotešil som sa, nakoľko som si myslel, že sme urobili pri odpočte chybu a, že sa musíme vrátiť do dediny a znovu musím ísť do vodomernej šachty odčítať stav vodomeru.

V tom čase som bol presvedčený, že som zle opísal stav, nakoľko podľa mňa je nereálne v rodinnom dome spotrebovať za 8 mesiacov takmer 2000 m3 vody. Aké bolo naše rozčarovanie, keď po opätovnej návšteve stiesnených a vlhkých priestorov vodomernej šachty bolo na vodomere stav už takmer 2300 m3. Nikto nechcel nahlas vysloviť to, čo si všetci nad vodomernou šachtou zhrbení ľudia mysleli.

Neostalo nám nič iné, len zastaviť centrálny prívod vody do domu nachádzajúci sa v dome. Čo nasledovalo, asi už tušíte. Aj napriek uzatvorenému prívodu vody do domu, v dome sa vodomer veselo krútil ďalej ako detský retiazkový kolotoč. ÁNO, zistili sme únik vody za vodomerom respektíve medzi vodomerom a hlavným uzáverom vody umiestneným v dome. Prečo si to doteraz nikto nevšimol?

V mojej praxi som sa stretol už s dvoma podobnými prípadmi. V prvom prípade (HYPERNOVA Lučenec) bolo prasknuté potrubie vedľa kanalizačného potrubia a tak unikajúcu vodu nikto nezaznamenal, nakoľko všetka voda pekne odtekala po pretečení vodomerom do kanalizačného zberača. V prípade rodinného domu v Trstenom voda po pretečení vodomerom unikala z prasknutého prívodného potrubia do kanála pri ceste pred rodinným domom.

reality vodomer

Suseda sa potom priznala, že si všimla, že pred ich domom je suchý kanál, a za susedovým mostíkom, ktorý sa klenul ponad kanál už tiekla voda. V tom momente si myslela, že sa jedná o prebytočnú vodu zo susedovej studne prípadne, že voda steká z pozemkov susedov po predchádzajúcich dažďoch.

Ako sa dalo tomu predísť?

V oboch prípadoch stačilo pravidelne kontrolovať stav vodomeru, čím sa predíde zbytočným škodám! Čo nasledovalo po zistení úniku vody v dome v Trstenom, resp. aký je postup pri zistení prasknutého vodovodného potrubia vám napíšem v niektorom z mojich ďalších postrehov.

PS. Mňa sa to netýka, myslíte si? Ja bývam v bytovom dome. Na čo si dávať pozor pri bytových vodomeroch vám napíšem už čoskoro, je to vlastná skúsenosť, o to viac si teraz kontrolujem vyúčtovanie spotreby vody. Optimálne by však bolo, aby náš domovník minimálne na mesačnej báze kontroloval vodomer bytového domu. Kto to však dnes robí ?

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Peter BekešRealitný maklér

realitný maklér