Tri rady, ako byť spokojný s tým, akú nehnuteľnosť kúpim

Publikované: Utorok, 25 August, 2015 - 11:51, Mgr. Mária Ševčíková

Všetci vieme, že kúpa nehnuteľnosti je veľmi emotívny proces, vyberáte si predsa svoj nový domov alebo nehnuteľnosť, do ktorej chcete čo najlepšie investovať svoje peniaze, aby vám časom priniesla výnosy, či už z prenájmu alebo z jej neskoršieho predaja.  Vo svojom novom domove sa chcete cítiť čo najlepšie a žiť v ňom čo najdlhšie bez toho, aby ste sa ráno prebúdzali s pocitom, že chcete niečo iné.

 

 

Rada číslo 1 - uvažujte ekonomicky.

Preto je tu moja rada číslo jeden, uvažujte ekonomicky. Nestojí objem peňazí, ktoré chcete do nehnuteľnosti investovať za to, aby ste si vybrali čo najlepšie? Správne. Stojí to za to. Ešte viac, ak patríte k drvivej väčšine kupujúcich, ktorí kupujú nehnuteľnosť v spolupráci s bankou či sporiteľňou a zaväzujú sa k splácaniu na 20 či 30 rokov. Veľmi dlhá doba, však? Ja viem, nikto netvrdí, že v tom byte či dome musíte aj tak dlho bývať. Je však vysoko pravdepodobné, že sa tam „zdržíte“ minimálne tých 5-6 rokov, aby ste nemuseli platiť daň z predaja nehnuteľností. Veď predsa nechcete predávať nehnuteľnosť len preto, že tam, ako sa ľudovo povie, neviete vydržať. Rozbiehať zase celý kolotoč hľadania nehnuteľnosti, ktorý môže trvať dva tri mesiace, platiť poplatky bankám a na katastri je nielen neefektívne, ale hlavne neekonomické.

 

Rada číslo 2 - uvažujte vecne.

Rada číslo dva, uvažujte vecne, spočíva v tom, že nebudete zaryto klásť požiadavky, čo všetko musí nehnuteľnosť bezpodmienečne mať, aká musí byť a kde sa musí nachádzať, ale efektívne si stanovíte vaše reálne možnosti, najlepšie v závislosti od vašich finančných možností a od rodinnej situácie. To sú predsa najdôležitejšie faktory.

 

Rada číslo 3 - uvažujte sedliackym rozumom.

A do tretice, uvažujte sedliackym rozumom. Keď sa chcete dať ostrihať, idete kaderníkovi, keď chcete kúpiť klince, idete do železiarstva a nie naopak. Prečo teda, keď chcete kúpiť nehnuteľnosť neísť za realitným poradcom/maklérom? Vo svojej praxi sa, bohužiaľ často stretávame s tým, že negatívne ohlasy kupujúcich na realitné kancelárie pramenia z ich nespokojnosti s priebehom kúpy nehnuteľnosti a neskôr i so samotnou kúpenou nehnuteľnosťou. Prečo je tomu tak? Maklér, s ktorým idete na obhliadku, v prvom rade zastupuje záujem predávajúceho, nakoľko on je ten, ktorý si platí realitnú kanceláriu, aby mu vyjednala čo najlepšie podmienky pri predaji nehnuteľnosti, zabezpečila právny servis a bezproblémový priebeh predaja. Hoci sa snaží vyjsť v ústrety i vám ako kupujúcemu, stále je to maklér predávajúceho.  Prečo by ste nemali i vy mať na svojej strane svojho makléra, makléra kupujúceho? Poradcu, ktorý si s vami sadne, prediskutuje všetky vaše predstavy a možnosti. Poradcu, ktorý sa stane vašimi očami a ušami a bude sa profesionálne pozerať na tú záplavu nehnuteľností na trhu, z ktorej vám vyberie tie, ktoré v maximálnej možnej miere vystihujú to, čo hľadáte. Pôjde s vami na ohliadky, položí majiteľom či maklérovi predávajúcich všetky otázky, na ktoré sa možno vy nechcete, neviete alebo bojíte spýtať. A to najlepšie, bude v maximálnej možnej miere hájiť vaše záujmy. Jednak pri jednaniach o konečnej cene nehnuteľnosti (pri získavaní zľavy na cene, ak je možná dohoda) a jednak dohliadne na to, aby kúpna zmluva bola rovnovážna a nie jednostranná. Veď predsa ste to vy, kto bude platiť za to, čo kúpi. Majte na svojej strane profesionála, ktorý v tom vie “plávať” a stane sa z vás kupujúci, ktorý bude spokojný s tým, že za svoje peniaze kúpil to, čo chcel.  A možno ešte aj ušetríte.

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Mgr. Mária ŠevčíkováCertifikovaný maklér 2. stupňa

Ak potrebujete či chcete poradiť a pomôcť, nájdete ma na mailovej adrese maria.sevcikova@re-max.sk či na tel. čísle 0903/834 251 alebo osobne v kancelárií na Podzámskej ulici č. 18 v Nitre. Teším sa na vás!