Vysoká cena bytov Slovákov neodrádza, práve naopak!

Publikované: Utorok, 27 Marec, 2018 - 15:11, Mgr. Helena Marciňáková

Je všeobecne známe, že v súčasnosti je najvyšší dopyt po malých bytových jednotkách ako napríklad garsónky a jednoizbáky. Vychádzajúc z údajov Štatistického úradu, analytici deklarujú mierny pokles cien jednoizbových, trojizbových alebo štvorizbových bytov. Veľmi zaujímavou informáciou je, že vplyvom rastu cien nových bytov sa mierne zvyšuje aj cena starších bytov.

Najvyšší dopyt po bytoch je stále v Bratislave, ale predpokladá sa, že ceny by mali postupne stagnovať. Dôvodom je sledovanie vývoja cien, podľa ktorého dosiahli ceny bytov vrchol, oproti minulému obdobiu.

Bývať vo vlastnom, alebo prenajatom?

Aj súčasnosti je trend vývoja cien nehnuteľností mierne turbulentný. Najmä z pohľadu záujemcov o kúpu bytu alebo rodinného domu. Ľudia, ktorí bývajú v mestách alebo sa do mesta nasťahovali z pracovných dôvodov zvažujú či si svoje bývanie v danej lokalite kúpia, alebo si dom či byt prenajmú.

Ak patríte medzi tých, ktorí by chceli bývať vo vlastnom a rozmýšľate nad financovaním prostredníctvom hypotekárneho úveru, mali by ste ho začať vybavovať čo najskôr. Od 1. júla 2018 by sa mali opäť sprísniť podmienky poskytnutia úveru na bývanie. Tieto plánované zmeny sa pravdepodobne najviac dotknú mladých ľudí a mali by sa týkať predovšetkým úverového stropu, prísnejších podmienok na posúdenie splácania úveru, ktoré by mali obmedziť zadlženosť, s ktorou v ostatnom čase bojujeme. Ďalšia zmena sa má týkať zníženia limitu na poskytovanie úveru nad 80 % alebo obmedzenie limitu celkovej zadlženosti do 8-násobku čistého ročného príjmu.

Uvedené zmeny môžu mať za následok zvýšenie prenájmov bytov, pretože podmienky na získanie úveru budú o niečo náročnejšie, a tým bude tento spôsob bývania dostupnejší.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.