Začína sa hypotekárna sezóna 2017 – 4 pozitívne novinky, ktoré vás čakajú

Publikované: Utorok, 7 Marec, 2017 - 11:41, Anna Kveta Furiková hypošpecialista

Od začiatku marca vstúpili do platnosti nové pravidlá, ktoré môžu sťažiť dostupnosť hypoték pre nových klientov. Našťastie sa ale udiali aj pozitívnejšie zmeny.

O sprísnení posudzovania bonity žiadateľov o hypotekárny úver alebo o obmedzení hypoték na celú hodnotu nehnuteľnosti sa popísalo už naozaj dosť. Po tej záplave pochmúrnych a negatívnych informácií by to však chcelo niečo pozitívnejšie a - je veru z čoho vyberať. Poďte sa teda s nami pozrieť na 4 novinky v novej hypotekárnej sezóne, ktoré vám pomôžu!

1. Pokles úrokov po zime

Žiadatelia o hypotéku si zvykli na znižovanie úrokov, rôzne akčné úrokové sadzby a výhodné ponuky. Počas zimy sa zdalo, že toto „zlaté obdobie“ sa skončilo a na sklonku roku aj prišlo jednotlivo k niektorým korekciám smerom nahor. Nešlo samozrejme o hromadný efekt, avšak dalo to tušiť, že úroky už narazili na svoje dno a pôjdu hore.

Začiatkom jari je situácia opäť pozitívna, čo je samozrejme výhodné pre každého, kto chce stavať, nakupovať alebo rekonštruovať. Napríklad Slovenská sporiteľňa už v prvej polovici februára pristúpila k zníženiu úrokov na historické minimum pri 1 a 3 ročnej fixácii - ak by ste žiadali o hypotéku v našej najväčšej banke, môžete počítať s úrokom už od 1,39 % ročne.

Zatiaľ najvýhodnejšiu hypotéku z hľadiska úroku má vo svojej ponuke už tradične UniCredit Bank a to už od 1,19 % p.a. pri fixe na 3 roky. OTP banka ponúka pri rovnakej fixácii úrok 1,20 %, Prima banka pri fixe na 4 roky. Od 1,45 % ročne na hypotéke môžete získať aj pri Tatra banke a jej Hypotéke TB, o 4 stotiny viac začína úrok v Sberbank, tiež pre 3-ročný fix.

2. Finančné aj nefinančné výhody v nových kampaniach

Okrem nových a nižších úrokov si pripravili banky pre klientov aj ďalšie výhody. Napríklad Slovenská sporiteľňa vybaví a zaplatí za klienta znalecký posudok a návrh na vklad záložného práva. Zároveň mu tiež odpustí poplatok za vybavenie hypotéky, ktorý môže byť aj niekoľko stoviek € - takže naozaj ušetríte a nie málo!

OTP má tiež pripravenú hypotéku bez poplatku za poskytnutie a ak ju budete splácať z účtu priamo v banke, môžete ho mať aj so 100 % zľavou z mesačného poplatku. Odpustenie spracovateľského poplatku má pre klientov pripravené aj Tatra banka, ktorá ponúka aj bonus vo forme preplatenia nákladov klienta za predčasné splatenie hypotéky inej banke.

Ak budete chcieť refinancovať hypotéku v UniCredit Bank, banka akceptuje na nehnuteľnosť pôvodný znalecký posudok. Ak budete chcieť v banke novú hypotéku, čerpanie finančných prostriedkov je možné už na základe listu vlastníctva s plombou priamo z Katasterportálu - čo je naozaj významná výhoda pre klienta.

3. Nehnuteľností na trhu je dosť a nové pribúdajú

Tretia dobrá správa sa týka situácie na realitnom trhu. Nehnuteľností je aktuálne naozaj dosť a to najmä tam, kde je významnejší predpoklad rastu záujmu. Dobrým príkladom je Nitra a jej okolie, kde sa kvôli novej automobilke Jaguar Land Rover rozbieha nová bytová výstavba. Nie je to však jediná lokalita.

Všeobecne je však situácia pozitívna takmer všade. Napríklad aj jeden nemenovaný a pomerne známy realitný inzertný portál ponúka aktuálne na Slovensku na predaj viac ako 93.000 nehnuteľností! Rastie počet developerských projektov tak priamo v mestách, ako aj na ich okraji a po zime sa zobúdza už aj trh s pozemkami a rodinnými domami. Príležitostí je tak stále viac a viac.

Samozrejme, pri kúpe pozemku, bytu alebo domu netreba ani pri terajšom „boome“ zabúdať na opatrnosť - na trhu sa môžu vyskytovať aj špekulanti, ktorí sa snažia predať najmä v prípade pozemkov naozaj akýkoľvek typ parcely bez ohľadu na to, či bude následná stavba domu záležitosťou týždňov alebo aj rokov. Dobrý realitný maklér však takéto „míny“ vie veľmi účinne odfiltrovať.

hypoteka na nehnutelnost blog

4. Nový produkt Hypotéka Plus so skvelými benefitmi

A na záver tá najlepšia novinka: spolu so špecialistom na hypotéky, spoločnosťou Finvia, sme uviedli na trh pre všetkých klientov špeciálny produkt zvaný Hypotéka Plus. Ten ocení každý, kto nechce strácať čas a peniaze obehávaním bánk, ale zároveň nechce zbytočne preplatiť rôznych samostatných finančných sprostredkovateľov.

Hypotéka Plus zahŕňa vybavenie hypotéky a k nej:

• úrok už od 1,29 % s fixáciou na 5 rokov

• bezplatný hypocertifikát s garanciou úrokovej sadzby na 30 dní

preplatenie vypracovania znaleckého posudku vo vybraných bankách

• poistenie nehnuteľnosti a domácnosti na 12 mesiacov len za 1 €

45 % zľavu z ceny poistenia nehnuteľnosti a domácnosti počas celého ďalšieho trvania zmluvy

• a unikátnu asistenčnú službu Rodinný lekár na 12 mesiacov zadarmo

A čo je najlepšie, hypotekárne ponuky z bánk budete mať „na stole“ už do 2 dní. Všetky služby hypošpecialistov spojené s vybavením takejto hypotéky sú samozrejme bezplatné a vy získate istotu nielen najlepšej ceny, ale aj profesionálneho a odborného servisu na úrovni.

Začať jar kúpou nehnuteľnosti je teda rozhodne dobrý nápad. Nenechajte sa odradiť negatívnymi správami o sprísňovaní hypotekárnych úverov - riešenie sa nielenže nájde, ale môže byť prekvapujúco výhodnejšie, než ste pôvodne čakali. Vyskúšajte našu Hypotéku Plus a nechajte si spraviť ponuku financovania Vašej nehnuteľnosti na mieru alebo sa poraďte priamo cez internet s hypošpecialistom Annou Kvetou Furikovou.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.