Prečo je home staging rozhodujúci pri predaji nehnuteľnosti?

Publikované: Utorok, 29 November, 2016 - 12:06, Peter Vozár

Určite sa mnohí z vás stretávajú so súkromnými ponukami alebo ponukami realitných kancelárií, ktoré majú takmer nulovú výpovednú hodnotu. Slabý alebo nepresný opis či málo, alebo zle nafotená nehnuteľnosť.

Výsledkom takmer vždy býva strata času všetkých strán. Pre predávajúceho alebo makléra, ktorí musia každú chvíľu odpovedať na doplňujúce otázky. Prípadne očakávať klienta, ktorý po obhliadke zistí, že opäť trafil vedľa a pre kupujúceho, ktorý nemá skoro žiadnu predstavu kam ide a opäť napriek jasne vysloveným kritériám nenachádza požadovanú nehnuteľnosť.

Doba pokročila a klienti na jednej aj druhej strane hľadajú jednoduchšie a rýchlejšie možnosti, pričom presný popis a kvalitné fotografie by home staging mali byť absolútnou nevyhnutnosťou.

Presný popis je vcelku jednoduchá vec, ak človek ovláda pravidlá slovenského pravopisu a gramatiku.

Kvalitné fotografie však častokrát bývajú hotová veda

Môžete mať aj profesionálneho fotografa, ale zo zapratanej izby v živote nevykúzli priestrannú a presvetlenú miestnosť. V jednoduchosti by sa dal pojem home staging preložiť ako príprava nehnuteľnosti na predaj. V podstate ide o to, ako nehnuteľnosť pripraviť tak, aby oslovila čo najširší okruh potencionálnych kupujúcich. Nehnuteľnosť nepredáva televízor, sedacia súprava, riady v kuchyni, obchod s drogériou v kúpeľni, ani školské potreby kombinované so skladačkou lego po celej detskej izbe, či trofeje príslušníkov rodiny.

Kam mierim?

Cieľom home stagingu je nehnuteľnosť zjednodušiť, zneutrálniť, presvetliť a maximálne otvoriť predstavám kupujúcich tak, aby ich oslovili už fotografie. V prvom rade, aby už mali pomerne presnú predstavu, kam a do čoho idú. Aby po príchode na obhliadku začali nahlas premýšľať, kto chce ktorú izbu, čo si kam dajú, ako by mala vyzerať ich kuchyňa či obývačka.

Základný home staging je jednoduchý - čisto, poriadok a minimum osobných vecí. Veľakrát na to stačí predávajúci aj sám.

Iným prípadom sú prázdne nehnuteľnosti. Pôsobia trocha mŕtvym dojmom, čo môže napraviť pár vecí ako je vkusný stolík, sedacia súprava, jednoduchý nábytok, teda niečo, čo opäť dokáže naštartovať fantáziu potencionálnych kupujúcich, pričom tieto veci sa dajú zapožičať.

Zlaté pravidlo na záver

Samotné nafotenie robte až po úpravách, pričom platí, že nehnuteľnosť by mala v takomto stave zostať aj pri obhliadkach.

Nevhodne nafotené:

nehnutelnost zle nafotena

Vhodne nafotené:

nehnutelnost dobre nafotena

(autor foto: Marián Rusňák, RE/MAX Partners, Malacky)

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Peter VozárCertifikovaný maklér 1. stupňa

Svoju prácu beriem jednoducho - 5 x P: Pomoc, Podpora, Pochopenie, Profesionalita a Prestíž.

Pomáhať klientom realizovať ich predstavy. Podporiť klientov, nakoľko na realitný trh nevstupujú každý deň. Pochopiť ich požiadavky a následne nájsť vhodné riešenia. Pracovať tak, aby mali z toho dobrý pocit všetky strany. Udržiavať vysoký kredit svojho mena, ale aj dobrého mena kancelárie a spoločnosti.