8 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti a ako sa im vyhnúť

Publikované: Pondelok, 23 September, 2024 - 16:42, 8 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti a ako sa im vyhnúť

Predaj nehnuteľnosti je jedným z najväčších finančných rozhodnutí, ktoré v živote urobíte. Nehovoriac o tom aký náročný a stresujúci proces to často môže byť. V stávke je nielen čas, ale aj veľké peniaze. Predať rýchlo, za dobrú cenu a bez komplikácií - to je ideálny scenár, ale mnohí predávajúci sa dopúšťajú chýb, ktoré môžu celý proces spomaliť alebo dokonca viesť k finančným stratám. Pokiaľ sa na predaj nehnuteľnosti chystáte, je dôležité vedieť, na čo si dať pozor a ako vám realitný maklér môže pomôcť efektívne sa vyhnúť prípadným problémom.


1. Príliš vysoká cena – prvý krok zlým smerom

Chybne nastavená cena môže byť dosť zásadná. Mnoho predávajúcich má sklon nadhodnotiť cenu svojej nehnuteľnosti s tým, že ju neskôr zníži, pokiaľ nebude o nehnuteľnosť prejavený záujem. Tento prístup ale môže spočiatku odradiť vážnych záujemcov a nakoniec vám zostane nehnuteľnosť na trhu dlhšie, než je potrebné aj ako vy sami chcete.

Ako na to ísť správne:

Cena musí zodpovedať skutočnosti. Urobte si dôkladný prieskum trhu, porovnajte ceny podobných nehnuteľností v okolí a zvážte konzultáciu s odborníkmi. Tí vám poskytnú nezaujatý názor a pomôžu stanoviť realistickú cenu, ktorá priláka správnych kupcov a zaistí zodpovedajúci zisk. Realitný maklér má prístup k detailným trhovým analýzam a dátam o predajoch nehnuteľností vo vašej oblasti. Pomôže vám nastaviť optimálnu cenu, ktorá bude konkurencieschopná a zároveň zaistí zodpovedajúci výnos. Ďalej vám môže poradiť s cenovou stratégiou, napríklad ako reagovať na nízky záujem o nehnuteľnosť úpravou ceny.

2. Prezentácia nehnuteľnosti – prvý dojem rozhoduje

Možno máte úžasnú nehnuteľnosť, ale pokiaľ nebude vhodne pripravená na prehliadky, stratíte tým potenciálnych záujemcov. Neupravený vzhľad, neporiadok alebo nutné opravy môžu pôsobiť odrádzajúcim a neudržiavaným dojmom, aj keď má nehnuteľnosť inak veľký potenciál.

Ako na to ísť správne:

Nehnuteľnosť treba dôkladne pripraviť – od základných opráv, cez starostlivé upratanie až po estetické vylepšenia. Pokiaľ je to potrebné, služba home staging-u, teda profesionálna úprava interiéru, môže zázračne zvýšiť atraktivitu. Dobrý prvý dojem často rozhoduje o tom, či sa kupujúci zamilujú do vašej nehnuteľnosti, alebo odídu s nezáujmom.

3. Slabý marketing – inzerujte múdro

Zlý alebo nedostatočný marketing je častou chybou, ktorá spôsobí, že vaša nehnuteľnosť zostane prehliadnutá. Inzerovať iba na jednej platforme alebo mať nekvalitné fotografie môže znamenať stratu mnohých potenciálnych záujemcov.

Ako na to ísť správne:

Marketing by mal byť multifunkčný. Investujte do profesionálnych fotografií a videí, ktoré predstavia vašu nehnuteľnosť v tom najlepšom svetle. Využite rôzne online portály, sociálne siete, a ak máte rozpočet, zvážte aj tlačené inzeráty. Realitný maklér vám môže pomôcť zasiahnuť širšie publikum a maximalizovať viditeľnosť vašej ponuky. Profesionálny maklér tiež vie vytvoriť kvalitnú prezentáciu nehnuteľnosti vrátane videí a 3D prehliadok, čo výrazne zvyšuje šance na rýchly predaj.

4. Načasovanie predaja – správny okamih je dôležitý

Niektorí predávajúci sa snažia nehnuteľnosť predať v období, keď je dopyt nízky. Predaj v zime alebo mimo sezónu môže znamenať dlhé čakanie na správneho kupca alebo tlak na zníženie ceny.

Ako na to ísť správne:

Pokiaľ vám to situácia dovolí, načasujte predaj do obdobia s vyšším dopytom, čo sú obvykle jar a leto. Ľudia sú v týchto mesiacoch aktívnejší, čo môže viesť k väčšiemu záujmu a lepšej predajnej cene. Čakanie na správny okamih sa môže finančne vyplatiť.

5. Nejasné zmluvné podmienky – vyvarujte sa právnych problémov


Zmluvy sú zásadné pre hladký predaj, ale mnoho predávajúcich zabúda na dôležité právne detaily alebo sa spoliehajú na nejasne formulované podmienky. Táto chyba môže viesť k právnym sporom a zbytočným komplikáciám čo vás môže vo finále stáť aj niekoľko korún na viac.

Ako na to ísť správne:

Spolupracujte s právnikom alebo skúseným realitným maklérom, aby bola vaša zmluva precízna a jasná. Je dôležité, aby všetky strany rozumeli podmienkam a neboli žiadne medzery, ktoré by mohli viesť k problémom po podpise.

6. Inšpekcia nehnuteľnosti – podcenenie môže byť drahé

Mnoho predávajúcich ignoruje nutnosť odbornej inšpekcie pred predajom. Potenciálne problémy, ako sú staré inštalácie, plesne alebo ďalšie skryté chyby, môžu vyjsť najavo neskôr, čo môže viesť k dodatočným nákladom alebo dokonca nútenému zníženiu predajnej ceny.

Ako na to ísť správne:

Nechajte si nehnuteľnosť skontrolovať odborníkmi ešte pred tým, než ju dáte na trh. Akonáhle odhalíte a opravíte prípadné problémy, zvýšite dôveru potenciálnych kupujúcich a predídete nepríjemným prekvapeniam v neskoršej fáze predaja. Týmto krokom predídete komplikáciám a zvýšite dôveru kupujúcich.

7. Slabá komunikácia – neignorujte svojich kupcov


Pomaly reagovať na otázky záujemcov, nekomunikovať otvorene alebo dokonca ignorovať ponuky môže viesť k tomu, že záujemcovia o vašu nehnuteľnosť stratia záujem. V dnešnej dobe ľudia očakávajú rýchlu a priamu komunikáciu.

Ako na to ísť správne:

Pri predaji nehnuteľnosti je dôležité rýchlo odpovedať na otázky a byť otvorený pri jednaní. Transparentnosť a aktívna komunikácia zohrávajú zásadnú úlohu v úspešnom predaji, pretože záujemcovia chcú mať istotu, že ste k dispozícii a ochotní riešiť ich otázky či pripomienky. V tomto ohľade môže realitný maklér výrazne pomôcť. Postará sa o plynulú komunikáciu s potenciálnymi kupcami a vďaka svojim skúsenostiam s vyjednávaním dokáže rýchlo a efektívne reagovať na otázky, čo zvyšuje šancu na úspešný predaj. Jeho odborné zručnosti a kontakty môžu prispieť k bezproblémovému priebehu predaja a väčšej spokojnosti všetkých zúčastnených.

8. Emocionálna väzba – predávajte s chladnou hlavou

Nehnuteľnosť, ktorú predávate, môže byť plná spomienok. Nikto ju neocení viac ako vy. Je ľahké sa emocionálne upnúť a mať pocit, že hodnota domu či bytu je vyššia, než aká je v skutočnosti. Tento emocionálny postoj môže viesť k nesprávnym rozhodnutiam alebo nerealistickým očakávaniam.

Ako na to ísť správne:

Pri predaji nehnuteľnosti je dôležité pristupovať k situácii s rozvahou a oddeliť emócie od obchodných rozhodnutí. Pamätajte, že ide o finančnú transakciu a je nevyhnutné sa riadiť trhovými realitami. Tu môže byť realitný maklér veľkým prínosom. Prinesie do procesu objektivitu a odstup. Vďaka svojim skúsenostiam a prehľadu na trhu zaistí, že budete konať na základe aktuálnych dát a nie iba osobných pocitov. To vám umožní predať nehnuteľnosť rýchlejšie a za adekvátnu cenu, bez zbytočných komplikácií.

Predajte nehnuteľnosť ako profesionál


Predaj nehnuteľnosti je zásadný krok a vyhnutie sa bežným chybám vám ušetrí čas, energiu aj peniaze. Kľúčovými faktormi úspechu sú správne stanovená cena, profesionálna príprava, efektívny marketing a jasná, flexibilná komunikácia. Nebojte sa osloviť odborníkov, ktorí vám poskytnú cenné rady a pomôžu dosiahnuť čo najlepší výsledok.