Ach reality, reality. Prečo ste vlastne reality!

Publikované: Utorok, 26 Jún, 2018 - 12:45, RE/MAX Slovakia

Súvisia reality s realitou? Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo v skutočnosti znamenajú reality? V dnešnom článku zalistujeme v slovníkoch a hlbšie sa pozrieme na význam tohto slova, ktoré síce bežne používame, ale príliš dobre nepoznáme.

Realitná kancelária, realitný maklér, realitný trh, realitka, realiťák, reality... Tieto kľúčové slová pomenúvajú činnosť alebo subjekty spojené s nehnuteľnosťami. Ich význam pochádza z anglického „Real Estate“ – nehnuteľnosť alebo v množnom čísle „Real Estates“.

Rozmeňme si tieto dve slová na drobné. Slovo „real“ znamená v anglickom slovníku „skutočný, skutočne existujúci, pravdivý“ a slovo „estate“ je „pozemok“. Výsledný preklad by v tomto prípade znel ako „skutočný pozemok“. Stačí vám takáto analýza? Asi nie...

Pokračujme teda ďalej a zalovme v dávnejších časoch, kedy slovo „nehnuteľnosť“ dospelo do dnešného pomenovania. V anglickom výkladovom slovníku sa uvádza, že slovo „real“ bolo od polovice 15. storočia spájané s prekladom „vzťahujúci sa k veciam“ (hlavne majetku). Konkrétnejší je už preklad podľa latinského pôvodu, ktorý je totožný aj vo francúzskom jazyku. Ide o slovo „realis“, ktorý mal neskorší význam „vzťahu k veci“.

 

 

NehnuteľnosťReal Estate“ by sme doslovne mohli preložiť ako „majetok pozemku“. V našom slovenskom ponímaní ide o majetok, s ktorým sa nedá hýbať, to znamená, že nie je hnuteľný. S nehnuteľnosťou sa spája vlastníctvo pôdy a presnejšie sa vzťahuje na pozemok. Naopak dom, byt alebo stavba je už niečo navyše, čím sa v podstate dá fyzicky manipulovať. Pozemok je však, na rozdiel od budovy, jedinečný druh „nehnuteľnosti“, ktorým sa nedá hýbať. Výnimočnosť pozemku je napríklad aj v tom, že nikde na svete neexistujú dva identické pozemky.

Ešte presnejší pohľad na význam slova „real“ dostaneme z latinského slova „royal“. Preložený výraz „Royal Estate“ odkazuje na starodávny systém vlastníctva pôdy a feudalizmu, ktorý sa rozvíjal nezávisle na celom svete. Anglická kráľovská monarchia vlastnila celú krajinu vo svojom kráľovstve a využívala právo zdaniť užívanie pôdy od obyvateľov krajiny. V tom období postupne vznikali rôzne mieste organizácie, ktoré najprv prenajímali a neskôr predávali pôdu do súkromného vlastníctva. Tak nejako vznikal realitný trh, ktorý sa podobá tomu dnešnému.

Termín „Real Estate“ bol prvýkrát použitý v roku 1666 v Anglicku a v roku 1670 sa objavilo slovo „reality“, ktoré doslovne pomenúva „reality“ a znamená jedno a to isté. Výsledok? Reality sú nehnuteľnosti. Nie sú síce hnuteľné, ale hýbu celým svetom...

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.