Ak chcete hypotéku, musíte mať plné prasiatko

Publikované: Piatok, 6 November, 2020 - 12:44,

Sporiť peniaze nie je jednoduché, no ak potrebujete hypotéku, nezaobídete sa bez toho, aby ste vo svojom pomyselnom prasiatku nemali čo-to nasporené.

 

 

Žijeme v časoch, ktoré nám aj napriek finančnej a koronavírusovej kríze nebránia v uskutočnení dlhoročných snov, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj vlastné bývanie. Dokonca ani neustále sa zvyšujúce ceny nehnuteľností nedokážu zastaviť záujem po kúpe domu, bytu, pozemku či rekreačnej nehnuteľnosti. Obava o budúcnosť občas prepadne každého z nás, no realitného trhu sa tento strach akoby vyhýbal velikánskym oblúkom. Predpokladá sa, že pokles cien nateraz nehrozí, jediné, čo si analytici trúfnu predikovať je zastavenie rastu cien nehnuteľností.

 

Mnohí z vás, ktorí by si chceli kúpiť vlastný byt alebo dom, stále váhajú, či je vôbec rozumné sa v týchto pohnutých časoch pustiť do tohto rizika. Kúpa nehnuteľnosti je rizikom predovšetkým pre tých, ktorí potrebujú dofinancovať svoj zámer hypotekárnym úverom. A tu je kameň úrazu – ak chcete hypotéku, musíte mať nejaké peniaze nasporené. Ak rezervu nemáte, môže sa stať, že hypotéku nedostanete.

 

 

Žiadna banka vám totiž neposkytne stopercentnú hypotéku, a to od momentu sprísnenia podmienok na poskytnutie úverov na bývanie. Banka vám poskytne iba úver vo výške 80 % z hodnoty nehnuteľnosti. Zvyšných 20 % musíte mať nasporené, obrazne povedané – musíte ich mať vo svojom prasiatku. Tento fakt sťažuje možnosti hlavne mladým ľuďom, ktorí by sa radi osamostatnili, no vzhľadom na štúdium alebo krátky čas v zamestnaneckom pomere neboli schopní si dostatočne nasporiť.

 

Ďalším obmedzením je rezerva, ktorou musí žiadateľ o hypotéku disponovať. Kým nedávno bolo potrebné mať minimálne 20%-tnú rezervu z príjmu, od začiatku tohto roka sa situácia zmenila a rezerva musí byť minimálne 40 %.

 

V prípade, že si chcete v budúcnosti kúpiť vlastný byt alebo dom a vaše úspory sú nedostačujúce, je najvyšší čas si peniažky rozumne odkladať. A ak si s tým neviete poradiť, oslovte spoľahlivého finančného poradcu, alebo nás kontaktujte a my vám pomôžeme vyriešiť otázku, na koho sa obrátiť.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.