Aká je situácia s nehnuteľnosťami v Bratislave

Publikované: Utorok, 21 Február, 2017 - 13:14, Andrej Churý

V realitnom biznise sa často stretávame s otázkami, ako investovať do nehnuteľností, kde nájsť a v akej oblasti tú správnu nehnuteľnosť a hlavne dobrú investíciu.

Keď sledujeme realitný vývoj na celom svete a prerozdeľovanie lokalít na tie dobré a zlé, tak sa väčšinou stretávame s tým, že tie najlukratívnejšie bývajú hlavne v centrách miest. Za centrum dokážeme zaplatiť podstatne viac peňazí ako za okrajové časti miest.

Úžasná historická atmosféra daného mesta je pre bohatšiu klientelu s nádychom duše to naj, za čo vysolíme nie malé prostriedky. Ak už niekto býval v dome starom viac ako 100 rokov, tak mi dá určite za pravdu, že to má neuveriteľné čaro. Aj keď je v takýchto prípadoch potrebná dôkladná a hlavne nákladná rekonštrukcia, stále dokážete hodnotu nehnuteľnosti niekoľko násobne zvýšiť.

V Bratislave, kde pôsobím, je situácia trochu iná

Historické centrum v podstate máme veľmi malé, z čoho pramení nedostatočné a skoro nezaujímavé bývanie pre klasického užívateľa. Byty štát porozdával „odpredal“ do osobného vlastníctva nájomníkom, ktorí ani veľakrát nemajú finančné alebo citové záujmy sa vôbec starať o takéto nehnuteľnosti.

Vo veľa prípadoch, keď už len vojdete do obytných domov, tak odpadávate od zápachu a to nehovorím o dezolátnom stave spoločných priestorov. Je to na zaplakanie.

 

Keď sa prejdem po Bratislave a pozerám si ponuku na realitných serveroch, tak zisťujem, že samotné historické centrum je malé, ale máme výstavbu mega komplexov, ktoré dávajú punc nového moderného centra - bývania. Aspoň v niečom budeme výnimoční.

Prechádzam sa po nábreží Dunaja a narážam na už vybudované komplexy, ako aj na výstavbu nových developov. Je to krásne, vysoké, luxusné, ale nemá to historickú dušu.

Chvíľu sa zamýšľam pred budovami, ktoré sa momentálne dostavali pri známom bratislavskom obchodnom centre na nábreží. A premýšľam, kto sa tam chce nasťahovať, kto je cieľová skupina? Netuším, či sa vôbec pozerám na obytný komplex alebo kancelárie? Podľa marketingu na plote, sú to byty. Tie sklenené výklady prilepené na železobetónovom skelete sa dnes predávajú na bývanie a až keď sa nasťahujete zistíte, že žijete v hoteli, kde nepoznáte suseda a v dome je 60% bytov prenajatých študentom z Grécka.

A teraz sa zamýšľam, kde je dnešný luxus v Bratislave a kam sa posúva lukratívna časť Bratislavy...

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Andrej ChurýMajiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Elite, Bratislava

Dodržiavanie kvality a férový prístup k zákazníkovi je jediná možnosť, ako docieliť kvalitných a profesionálnych služieb.