Ako overiť podpis predávajúceho v zahraničí?

Publikované: Utorok, 16 Máj, 2017 - 09:44, Ing. Tomáš Riska

Určite vám je známe, že podpis predávajúceho na kúpnych alebo záložných zmluvách z banky, je nutné mať úradne osvedčený. Zmluva o prevode vlastníctva k nehnuteľnosti môže byť podpísaná aj na základe plnej moci, no i tento podpis musí byť osvedčený. Záložné zmluvy sa prostredníctvom splnomocnenia vyriešiť, bohužiaľ, nedajú. Ak sa aj vy stretnete so situáciou, že predávajúci je dlhodobo v zahraničí, ponúkame vám návod, ako to zvládnuť.

Podpis na dokumente, ktorý má byť použitý na úradne účely na území Slovenskej republiky potrebných pre kataster nehnuteľností alebo banku, možno overiť v zahraničí:

a) na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky, t.j. na veľvyslanectve,

b) na konzuláte Slovenskej republiky,

c) na úrade, ktorý je na to oprávnený a je uvedený v prílohe medzinárodného Haagskeho dohovoru zverejnený v zbierke zákonov pod č. 213/2002 Z.z., pričom tento subjekt musí pripojiť k dokumentu tzv. „apostil“

d) na úrade, ktorý výslovne akceptuje Ministerstvo zahraničných vecí SR (ak štát nie je zmluvnou stranou Haagskeho dohovoru).

Čo je to apostil?

Ide o osobitné osvedčenie vydané príslušným orgánom štátu, ktorý je zmluvnou stranou Haagskeho dohovoru. Takto overenú listinu možno použiť na území ktorejkoľvek inej zmluvnej strany dohovoru, teda aj na území Slovenskej republiky. Rovnako ako pri štandardnom overení podpisu, apostil neosvedčuje pravdivosť obsahu verejnej listiny, ku ktorej je pripojená. Odporúčanie znie, že ak sa dostanete do situácie, že budete nútení overovať podpis v zahraničí a nebude to na našom veľvyslanectve ani konzuláte, opýtajte sa príslušného úradníka (notára, advokáta a pod.), či je oprávnený overovať dokumenty, ktoré majú byť použité v zahraničí a či vám pripojí k dokumentu apostil.

Medzi štáty, ktoré pristúpili k Háagskemu patria tieto:

Albánsko, Andorra, Antiqua a Barbuda, Argentína, Arménsko, Aruba (Platí aj pre Arubu a Hol. Antily), Austrália, Azerbajdžan, Bahamy, Barbados, Belgicko, Belize, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Botswana, Brunej Darussalam, Bulharsko, Cookove ostrovy, Cyprus, Česko, Čierna Hora, ČĽR – len Macaou a Hong Kong, Dánsko, Dominika, Dominikánska republika, Ekvádor, Estónsko, Fidži, Fínsko, Francúzsko (Platí aj pre francúzske departmenty: Guadeloupe, Guyana, Martinik, Reunion, Nová Kaledónia, Walis a Futuna, Francúzska polynézia), Grécko, Grenada, Gruzínsko, Holandsko a Holandské Antily, Honduras, Chorvátsko, India, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Juhoafrická republika, Kapverdy, Kazachstan, Kirgizsko, Kolumbia, Kórejská republika (južná), Kostarika, Leshoto, Libéria, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macedónsko, Maďarsko, Malawi, Malta, Marshalove ostrovy, Maurícius, Mexiko, Moldavsko, Monako, Mongolsko, Namíbia, Nemecko, Niue, Nórsko, Nový Zéland (neplatí pre Tokelau), Panama, Peru (od 30.9.2010), Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Ruská federácia, Salvador, Samoa, San Marino, Seychely, Slovensko, Slovinsko, Spojené štáty americké, Srbsko, Svätá Lucia, Svätý Krištof a Nevis, Svätý Tomáš a Princov ostrov, Svätý Vincent a Grenadíny, Svazijsko, Surinam, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Tonga, Trinidad a Tobago, Turecko, Ukrajina, Vanuatu, Veľká Británia, Venezuela.

reality a ich predaj v zahraničí

 

Komplikovanejší je postup, ak potrebujete overiť podpis v krajine, ktorá nepatrí medzi vyššie uvedené a v ,,blízkosti“ sa nenachádza naše veľvyslanectvo ani konzulát. V takomto prípade odporúčame zabezpečiť na dokumente pečiatku ministerstva zahraničných vecí tej krajiny, v ktorej sa podpis overuje. Následne pravosť tejto pečiatky overiť na príslušnom zastupiteľskom úrade inej krajiny, ktorý je akreditovaný aj pre Slovenskú republiku (iné veľvyslanectvo alebo konzulát). V poslednom kroku je potrebné pravosť pečiatky overiť na Ministerstve zahraničných vecí Slovenskej republiky.

Prikladáme taktiež webovú stránku Ministerstva zahraničných vecí, ktorá vám pomôže nájsť adresy všetkých veľvyslanectiev a konzulátov.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Tomáš RiskaCertifikovaný maklér 1. stupňa

Moje meno je Tomáš Riska a pracujem v medzinárodnej spoločnosti RE/MAX. Rozhodnutie predať či kúpiť byt, dom alebo pozemok je veľký krok, ktorý niekto zažije len raz za život. Práve preto sa snažím aby každý klient, s ktorým spolupracujem, vo mne našiel nielen profesionálneho a certifikovaného realitného makléra, ale aj osobného poradcu a človeka, ku ktorému môže mať maximálnu dôveru. Budem rád a ochotne Vám pomôžem, keď budete potrebovať pomoc, prípadne radu v oblasti realít.