Ako vznikol realitný trh?

Publikované: Štvrtok, 31 Január, 2019 - 11:31, Ako vznikol realitný trh?

Takmer polovica histórie ľudstva sa točí okolo premiestňovania ľudí z miesta na miesto. Naši predkovia sa pred tisíckami rokov živili lovom, chovom dobytka a pestovaním obilia. Vplyvom rôznych okolností a rozmýšľania začali opúšťať tento životný štýl. Táto zmena nebola ani zďaleka taká globálna a jednoduchá, avšak s prechodom k agrárnej spoločnosti úzko súvisel aj začiatok vlastníctva majetku a domov.

 

remax_stahovanie_.jpg 

 

Poľnohospodársky systém sa neustále zlepšoval a zvyšovali sa aj nároky na výrobu a skladovanie. Najprv sa každý staral o svoju vlastnú pôdu, no neskôr sa v spoločnosti vytvorili skupiny bohatších jednotlivcov, ktorí potrebovali pomoc s obrábaním pôdy a chovom dobytka. Začali si prenajímať robotníkov, ktorí za vykonanú prácu dostávali nielen jedlo a pitie, ale aj strechu nad hlavou. A tak v podstate vznikol prvý systém nájomníctva.

 

Tento systém sa vo väčšine krajín rozvinul natoľko, že vznikali ďalšie spôsoby získavania statkov ako napríklad platenie daní. S nimi sa spájalo negatívne vnímanie vzťahu medzi bohatými – šľachtou a chudobnými – poddanými. No nie všetko čo sa týkalo daní bolo zlé. Šikovní roľníci mohli obchodovať s inými kráľovstvami či panstvami a dokázali si zarobiť na živobytie aj inými zručnosťami ako je poľnohospodárstvo. Nielen domy, ale aj polia, lúky, pastviny či sýpky začali prenajímať a neskôr aj predávať obyčajným ľuďom, nie iba šľachte.  

 

Presídľovanie panstiev, z dôvodu historických udalostí, malo za následok vytvorenie určitého druhu politiky, v ktorej boli jednotlivé pozemky rozdelené na menšie parcely a tie sa predávali na voľnom trhu. Tí, ktorí tieto pozemky kupovali boli buď obchodníci alebo samotní aristokrati. O čosi neskôr bola takzvaná priemyselná revolúcia, počas ktorej vznikali rôzne zbrojárske, banské a výrobné podniky. S tým opäť úzko súviselo presídľovanie robotníkov, ktorí chceli bývať v ich blízkosti. Aj títo ľudia z nižšej spoločenskej kasty, začali postupne vlastniť domy a ďalší majetok, ako napríklad autá, rádiá či televízory.

 

S priemyselnou revolúciou sa o slovo začali hlásiť hypotéky, ktoré nevznikli v žiadnej konkrétnej krajine. Hypotéky v podstate existovali už dlhšie ako exkluzívna pôžička, ktorá bola najprv poskytovaná iba šľachte. Po priemyselnej revolúcii sa bohatstvo sveta zvýšilo až na úroveň, v ktorej začali banky poskytovať pôžičky „s vyšším rizikom“ pre bežných ľudí. To umožnilo jednotlivcom vlastniť domy a iné nehnuteľnosti.

 

Trvalo to naozaj veľmi dlho, ale vlastníctvo nehnuteľností je teraz možné naozaj pre každého.  Vlastníctvo, konkrétne vlastníctvo pozemkov, bolo základom všetkých investičných príležitostí, ktoré existuje dodnes. Bez stabilnej a uvedomelej populácie a viazanosti na jednotlivé miesta by bol realitný trh, a vôbec aj celý trhový mechanizmus, naozaj veľmi obmedzený.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.