Byt alebo dom. To je otázka!

Publikované: Štvrtok, 7 November, 2019 - 10:08,

Chceli by ste bývať vo vlastnom, ale neviete, či si kúpite byt alebo dom?

Nech sú vaše pohnútky na zmenu domova akékoľvek, už na začiatku by ste mali mať jasno v tom, o akú nehnuteľnosť máte záujem.

 

Keď už máte predstavu o vašom budúcom hniezdočku, na rad prichádzajú peniaze. Na kúpu nehnuteľností potrebujete poriadny obnos financií, ktoré môžete mať z vlastných zdrojov alebo z cudzích, ktoré získate prostredníctvom financovania z banky.

 

 

Aktuálna situácia na trhu nám ukazuje, že až 80% kupujúcich siaha po hypotéke. Dôvody sú jednoduché, nízke úroky, možnosť fixácie na dlhší čas, ale aj lepšia ekonomická situácia dovoľuje mladým kompenzovať svoje možnosti práve hypotekárnym úverom.

 

Na základe exkluzívneho prieskumu spoločnosti Go4insight, ktorú si nechala vypracovať ČSOB môžeme dospieť k záveru, že medzi najobľúbenejšie nehnuteľnosti patria byty, ktoré sú v podstate oveľa lacnejšie ako domy (nameraná hodnota 56%). Ďalším dôvodom je menej starostí s údržbou bytu (17%), rozloha bytu (7%) a dostupnosť súvisiaca s cestovaním do práce (6%). Z pohľadu preferencií domu je na prvom mieste rozloha a dispozícia záhrady (34%), viac súkromia (26%) a viac priestoru (20%).

 

 

Ak by sme sa pozreli na ďalšie významné faktory, ktoré ovplyvňujú kúpu nehnuteľnosti, môžeme tu okrem ceny a lokality zaradiť aj hlučnosť, občiansku vybavenosť – školy, škôlky, zdravotné strediská, obchody, úrady a podobne, ako aj mieru kriminality v danej lokalite a predovšetkým infraštruktúru i dostupnosť verejnej dopravy, ktorá je čoraz viac dôležitejšia. Naopak, menej atraktívny je faktor, ktorý zohľadňuje stav nehnuteľnosti (novostavba, rekonštruovaná nehnuteľnosť) a dostupnosť športovísk.

 

Prieskum ďalej ukazuje, že hľadanie vhodného domu trvá záujemcom oveľa dlhšie ako hľadanie bytu.  Drvivá väčšina respondentov uviedla, že nový byt kúpili v priebehu 6 mesiacov, zatiaľ čo kúpa domu trvá viac ako 1 rok.

 

Či sa rozhodnete pre byt alebo dom, dôkladne si premyslite, čo je pre vás najvhodnejšie, cenovo dostupnejšie a čo najviac korešponduje s vašimi predstavami. Budeme radi, keď vám s výberom a kúpou vašej budúcej nehnuteľnosti pomôžeme práve my!

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.