Bývanie v srdci Slovenska

Publikované: Utorok, 20 Marec, 2018 - 10:10, Martin Husárik, PhD.

V čom spočíva čaro Banskej Bystrice?

Predovšetkým v kombinácii nádhernej prírody v okolí a bohatej histórie. Z historického hľadiska mesto zohralo v dejinách viacero dôležitých momentov. Stalo sa významným obchodným, banským, kultúrnym, vzdelávacím, ale aj náboženským centrom regiónu. Aj preto v uličkách historického centra môžeme dodnes nasávať atmosféru týchto čias.

bývanie v banskej bystrici

 

Mesto bolo postavené v údolí rieky Hron a lemujú ho Kremnické vrchy, Starohorské vrchy a Poľana.

Kým v minulosti bola rieka Hron a takisto prírodné bohatstvo skryté v okolitých horách zdrojom obživy, dnes sú predovšetkým vyhľadávanými turistickými atrakciami. Medzi najvýznamnejšie môžeme zaradiť splav rieky Hron, návštevu Harmaneckej jaskyne, Badínsky prales, či návštevu malebnej banskej obce Špania Dolina. Obľúbenými sa najmä v zimných mesiacoch stali rekreačné oblasti: Králiky, Tajov, Selce či Donovaly. Mnohí Bystričania menia rušný život v meste práve za bývanie v týchto lokalitách.

Historické námestie s množstvom kaviarní, reštaurácií a barov láka denne stovky návštevníkov. V širšom centre môžeme obdivovať množstvo kultúrnych a historických pamiatok ako napr. Mestský hrad (Barbakan), Hodinovú vežu, Kostol Nanebovzatia Panny Márie s oltárom sv. Barbory od Majstra Pavla z Levoče či navštíviť Múzeum SNP so stálou expozíciou.

Tak ako v minulosti aj dnes je Banská Bystrica významným vzdelávacím centrom regiónu. Vzdelávanie mládeže je zabezpečené na každom stupni od predškolských zariadení, základných škôl, stredných škôl a až po vysokoškolské štúdium na Univerzite Mateja Bela.

K významným kultúrnym inštitúciám v meste patria Štátna opera, Bábkové divadlo na Rázcestí, Divadlo štúdio tanca, Divadlo z Pasáže, Záhrada - Centrum nezávislej kultúry a mnohé iné.

bývanie v banskej bystrici

 

Moderné mesto bez nákupných centier si dnes nevieme predstaviť. Banskobystričania radi navštevujú Europa Shopping Center, Nákupné centrum Terminál a už čoskoro na ich zoznam pribudne Shopping center Point.

Mesto je napojené na diaľničnú sieť, cesta z hlavného mesta po rýchlostnej ceste R1 trvá necelé 2 hodiny. Za približne rovnaký čas sa dostaneme aj do Budapešti alebo Krakova. Okrem cesty autom môžeme využiť železničnú dopravu, prípadne leteckú dopravu z neďalekého letiska Sliač.

Bývanie v Banskej Bystrici v značnej miere ovplyvnilo povojnové obdobie, kedy sa vo väčšom počte začali stavať činžiaky. V tomto období sa začína rodiť Sídlisko SNP, či Fončorda. Neskôr pribúdajú sídliská Radvaň, Sásová – Rudlová a Podlavice, v ktorých dodnes žije väčšina obyvateľstva. Sídliská dnes poskytujú kompletnú občiansku vybavenosť, preto vyzdvihovať život na jednom sídlisku na úkor druhého by bolo nespravodlivé. V posledných rokoch sa stáva obľúbeným bývanie v širšom centre. Predovšetkým lokality ako Bakossova ulica, Jesenský vŕšok, Belveder a Uhlisko získavajú na popularite a to sa odzrkadľuje aj na cene nehnuteľností.

bývanie v banskej bystrici

 

Priaznivcov bývania v rodinných domoch zase lákajú satelity: Pršianska terasa, Suchý vrch, Slnečné stráne, Rakytovce, ale aj obce Selce, Kynceľová, Nemce, Slovenská Ľupča, Badín, Hronsek, a mnohé iné.

foto: Gabriel Antal

 

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Martin Husárik PhD.Certifikovaný maklér 1. stupňa

Vaša spokojnosť moja priorita!

Pomôžem s predajom, prenájmom alebo kúpou Vašej nehnuteľnosti. Zabezpečím 100% realitný a právny servis. Na požiadanie zabezpečím finančný servis. Pomôžem s prestavbou, zariadením, upratovaním a sťahovaním.

Využite aj Vy služby profesionála a staňte sa mojimi spokojnými klientami