Čaká Nitru ďalšie zdražovanie nehnuteľností?

Publikované: Utorok, 7 November, 2017 - 10:46, Ing. Rudolf Pauke

Zvesti o príchode významného investora Jaguar Land-Rover už ovplyvnili aj trh s nehnuteľnosťami v Nitre. Ceny nehnuteľností začali významnejšie stúpať od vlaňajšieho septembra. Dôvodov je viacero. Veľa predávajúcich stiahlo v priebehu roka 2016 svoje byty z predaja a zvolilo vyčkávaciu stratégiu z titulu možného nárastu cien. Zároveň sa objavila veľká skupina ľudí, ktorá skupovala byty, aby ich mohla prenajímať budúcim zamestnancom automobilky. Ceny išli nahor priemerne o 20 percent v priebehu kratšieho obdobia.

Terajšie obdobie je veľmi podobné.

V prvom rade ceny nehnuteľností, ktoré sa výraznejšie zvýšili pred rokom, ostali viac menej na tej istej úrovni, t.j. neprišlo k markantnejšiemu poklesu a vytriezveniu. Bytov v Nitre je stále nedostatok, ponuka vôbec nepokrýva dopyt. Dopyt je stále vysoký, keďže aj úrokové sadzby v bankách sú na nízkej úrovni, čo tiež zvyšuje záujem ľudí o kúpu nehnuteľností.

Nové bytové domy sú plánované už dlhšie, ale za ten čas sa ešte nezahájil ich predaj, čo stále drží ceny starších bytov na vysokej úrovni. Pokiaľ by sa reálne zahájil predaj v priebehu budúceho roka vyše 1000 plánovaných novostavieb bytov v Nitre, predpokladáme, že by to mohlo výraznejšie ovplyvniť ceny starších bytov. V budúcom roku by mala byť rozbehnutá výroba áut, pričom sa zároveň počíta aj s väčším prílevom novej pracovnej sily do Nitry, ktorá si určite bude riešiť svoje nové bývanie.

Každopádne jedno je isté, že celý trh sa v Nitre výraznejšie mení a ešte aj zmení, čo bude mať za následok aj zmenu potreby bývania istej skupiny obyvateľov. Niektoré lokality sa stanú viac či menej zaujímavé na trvalé bývanie a zároveň to môže vplývať aj na miernu migráciu obyvateľov v dotknutých lokalitách. Momentálne je ešte veľmi ťažko predpovedateľné, čo to reálne spraví s cenami nehnuteľností v okolí automobilky po rozbehnutí samotnej výroby a po prisťahovaní sa väčšiny avizovaných zamestnancov.

nehnuteľnosti a ich zdražovanie

 

Myslíme si, že nehnuteľnosti v okolí automobilky budú zaujímavejšie skôr na prenájom a môže to zároveň vplývať aj na mierny odliv domácich obyvateľov do iných častí mesta aj skrz hustejšej dopravy.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Rudolf PaukeMajiteľ firmy

Ako Váš realitný maklér ponúkam:

  • osobný odborný a profesionálny prístup k Vašej nehnuteľnosti 
  •  predaj, kúpu a prenájom Vašich nehnuteľností 
  •  vypracujem cenovú analýzu Vašej nehnuteľnosti a navrhnem správnu stratégiu pri predaji/kúpe 
  •  budujem vzťahy na vzájomnej dôvere 
  •  hypotekárne poradenstvo 
  •  autorizovaný právny servis, ochrana pri predaji a kúpe nehnuteľnosti  
  • vypracovanie jednotlivých krokov postupnosti pri predaji a kúpe nehnuteľnosti