Čas na vybavenie stavebného povolenia by sa mal skrátiť

Publikované: Sobota, 9 Apríl, 2022 - 11:20,

Plánujete si postaviť rodinný dom a potrebujete stavebné povolenie?

Ak patríte k tým, ktorým sa pri tejto otázke zježia chlpy na tele, nemusíte sa báť!

Stavebné konanie, v rámci ktorého vybavíte povolenie na stavbu, by sa malo výrazne skrátiť a už by nemalo byť takým strašiakom ako voľakedy.

 

Ako hovorí klasik: kde je vôľa, tam je cesta. Pri vybavovaní stavebného povolenia sa už mnohým ľuďom stalo, že aj napriek kompletnej projektovej dokumentácii a všetkým potrebným formalitám, sa proces stavebného konania ťahal dlhé týždne, mesiace v niektorých prípadoch aj roky. Dôvodom nebola len nekonečná byrokracia, ale často krát aj neochota stavebného či obecného úradu alebo jeho pracovníkov.

 

 

Na Slovensku je proces vybavovania stavebného povolenia naozaj veľmi dlhý. Oproti členským krajinám Európskej únie, čakáme na vybavenie povolenia na stavbu o 100 dní viac. Príčinou je zastaranosť a nepružnosť procesov, ako aj starý stavebný zákon z roku 1976. Odvtedy sa niekoľkokrát novelizoval, ale jeho princíp, popretkávaný dobou socializmu stále pretrváva. Našťastie, stavebný zákon sa plánuje zmeniť. Či a kedy sa zmení stále nevieme. Ostáva nám veriť, že to bude čoskoro a že systém nabehne na nové procesy čo najrýchlejšie.

 

Stavebný zákon, starý 46 rokov, by sa mal nahradiť dvoma úplne novými zákonmi o výstavbe a územnom plánovaní. Podľa pripravovanej legislatívy by v ňom mali byť tieto hlavné zmeny:

-        všetky obce a mestá budú mať územný plán,

-        územné plánovanie sa výrazne zjednoduší,

-        podkladom k stavebnému rozhodnutiu bude stavebný zámer,

-        územné stanovisko k stavebnému zámeru bude vydávať obec,

-        plánuje sa zaviesť zásada – jedna stavba – jedno stavebné konanie,

-        výkon štátnej správy sa z obcí vráti na štát,

-        kategorizácia stavieb sa zmení na drobné, jednoduché a ostatné stavby, vrátane takzvaných vyhradených stavieb,

-        nelegálne stavby už nebude možné spätne legalizovať,

-        ďalšie zmeny, ktoré budú viesť k významnému skráteniu stavebného konania.

 

Ak túžite po vlastnom dome a nemáte ešte pozemok, neváhajte a obráťte sa na našich predajcov RE/MAX. Kontaktujte nás a v prípade potreby vám poradíme, ako čo najrýchlejšie a najjednoduchšie vybavíte stavebné povolenie. Tešíme sa na vás!

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 100 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.