Ceny nehnuteľností sa postupne zmierňujú

Publikované: Streda, 5 Október, 2022 - 08:47,

Svitá na lepšie časy?

Vyzerá to, že pomalými krôčikmi sa realitný trh začína stabilizovať, ale na strieľanie šampanského je ešte priskoro.

 

Z pohľadu cien nehnuteľností sme od začiatku leta nezaznamenali veľké otrasy a zmeny. Situácia nám môže napovedať, že sa ceny postupne stabilizujú a predpovede analytikov sa skutočne napĺňajú. Je však predčasné sa tešiť, pretože aktuálne ekonomické a spoločenské turbulencie môžu kedykoľvek stabilizačný trend zmeniť. Nikto kompetentný si nie je úplne istý, akým smerom sa budú ceny uberať.

 

Podľa Národnej banky Slovenska si ceny udržali mimoriadne dynamický rast. V prvej polovici tohto roka bola cena rodinných domov a bytov v porovnaní s minulým rokom v priemere vyššia až o štvrtinu. Je nanajvýš zaujímavé, že v rámci Európskej únie sa v prvom kvartáli na Slovensku zaznamenal druhý najrýchlejší rast cien nehnuteľností. Táto skutočnosť v konečnom dôsledku predstavovala až dvojnásobne rýchlejší rast cien domov a bytov oproti výsledkom v eurozóne.

 

 

Realitný trh a cenotvorbu v drvivej väčšine ovplyvňujú novostavby. Keďže developerských projektov je stále málo a ponuka starších domov a bytov je v niektorých prípadoch obmedzená, o slovo sa najviac hlásia novostavby. Zvyšovanie cien novovybudovaných nehnuteľností si udržalo rast, ktorý presahoval 20 %. Pravdou síce je, že rast sa na konci druhého štvrťroka zrýchľoval pomalšie, avšak ceny bytov napriek tomu rástli tempom dvojcifernej hodnoty. Tento trend bol zaznamenaný pri jednoizbových, dvojizbových, štvorizbových i ďalších typoch bytov, a to vo všetkých krajoch bez rozdielu.

 

Ako sme už uviedli v úvode, v súčasnosti sa tempo rastu cien zmierňuje. Podľa Národnej banky Slovenska sa okrem toho postupne začína zvyšovať počet nehnuteľností na predaj. Uvedené skutočnosti môžu napovedať, že realitný trh sa pomalými krokmi začína stabilizovať a postupne sa vracia do obdobia pred enormným zdražovaním nehnuteľností. Aj keď sú tieto údaje priaznivé, dostupnosť bývania sa kvôli zvyšovaniu úrokových sadzieb citeľne znižuje. Situáciu vôbec nezlepšuje ani aktuálna ekonomicko-spoločenská situácia, vysoká inflácia, extrémne drahé energie, stavebný materiál, služby a ďalšie komodity. Ostáva len veriť, že v blízkej budúcnosti sa vyriešia tieto ťaživé krízy, ktoré sa týkajú každého z nás.

 

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.