Ceny rastú, hypotéky dražejú a nehnuteľností je stále nedostatok

Publikované: Štvrtok, 14 Apríl, 2022 - 09:43,

Plánujete investovať do kúpy nehnuteľnosti alebo ju potrebujete na bývanie?

Ešte stále vyčkávate na lepší zajtrajšok?

Asi vás sklameme...

Nepriaznivé obdobie na kúpu bytu alebo domu trvá už nejaký čas a vyhliadky naďalej nie sú ružové.

 

Optimizmus už pomaly opúšťa aj tých najhorlivejších vytrvalcov. A olej do ohňa im teraz pomyselne prileje aj známy americký priemyselník, investor a filantrop Warren Buffet, ktorý svojho času vyriekol túto zaujímavú myšlienku: „Optimizmus je najväčší nepriateľ každého investora.“ Nuž vyzerá to tak, že aj po niekoľkých desiatkach rokov tento výrok stále platí.

 

 

Trend rastu cien rezidenčných nehnuteľností kontinuálne stúpa už od konca roka 2014. Iba na chvíľu sa zastavil v štvrtom kvartáli roku 2019, a od toho času idú ceny hore závratným tempom. Tradičný vzorec – vysoký dopyt + nízka ponuka + lacné hypotéky = zvyšovanie cien, už dávno neplatí. Prednedávnom sa doplnil o ďalšiu dôležitú premennú, ktorou je extrémne zdražovanie stavebných materiálov. Tento faktor vo veľkej miere ovplyvňuje ceny nehnuteľností a ešte väčšmi spôsobuje spomalenie výstavby nových bytov a domov.

 

K pretrvávajúcej pandémii koronavírusu, ktorá je už chvalabohu na ústupe, sa pridal ozbrojený konflikt u našich východných susedov na Ukrajine. Táto bezprecedentná krvavá záležitosť sa hlboko dotkla nielen ľudských sŕdc a osudov, ale predovšetkým ekonomiky a hospodárstva na celom svete.

 

Zdražovanie energií, plynu, ropy a surovín sa takisto podpísali a aj podpíšu na cenách nehnuteľností. Reakciou na aktuálnu situáciu je aj zdražovanie dosiaľ lacných hypoték. Aj keď nejde o dramatický rast, finančníci a analytici predpokladajú, že budú naďalej rásť.  

 

Ak teda patríte k tým, ktorí stále vyčkávajú na lacnejšie hypotéky a nízku cenu bytov, domov alebo pozemkov, nemáme pre vás dobré správy. Neváhajte a pre kúpu sa rozhodnite čo najskôr! Naši skúsení realitní profesionáli RE/MAX vám s tým pomôžu kdekoľvek na Slovensku. 

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 100 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.