Chcete bývať v novom? Získať úver bude čoraz ťažšie.

Publikované: Streda, 31 Júl, 2019 - 09:55,

Už ste to určite počuli, ceny nehnuteľností rastú, ponuka je nízka a podmienky na získanie úveru sú čoraz zložitejšie. Ak si chcete kúpiť nehnuteľnosť, a je úplne jedno, či ju budete chcieť kúpiť v Bratislave, Žiline či Košiciach, budete musieť absolvovať oveľa zložitejší proces na získanie hypotekárneho úveru, než v minulosti.

 

Rast cien nehnuteľností nie je iba u nás. Tento trend sa týka celej Európy. Rozdiel je však v tom, že slovenské domácnosti patria medzi najviac zadlžené v Európskej únii. Ku koncu roka 2018 dlžili Slováci bankám a iným finančným inštitúciám až 36,7 miliardy eur a najväčšiu časť z toho tvorili úvery na bývanie. Práve kvôli tomuto trendu musela Národná banka Slovenska (NBS) zakročiť, aby zrýchľujúce sa tempo úverovania spomalila.

 

 

NBS zaviedla od 1. júla minulého roka prísnejšie podmienky poskytovania úveru a znížila aj výšku ponúkanej hypotéky. Týmito krokmi sa usiluje cielene znižovať dostupnosť financovania, predovšetkým pre rizikovejšie skupiny žiadateľov, a to obmedzením maximálnej výšky úveru. Analytici potvrdzujú, že výnimku namiesto 20% žiadateľov oproti minulému roku získa od tohto leta iba 5% žiadateľov nad 35 rokov a 5% mladých žiadateľov do 35 rokov.

 

Z uvedeného teda vyplýva, že cesta za novým bývaním prostredníctvom takéhoto financovania sa veľmi skomplikuje.

 

Analytici a banky sa snažia situáciu na trhu upokojiť. Rizikovejšej skupine žiadateľov, do ktorej patria mladí slobodní ľudia, ľudia po škole, ktorí sú na začiatku svojej kariéry, slobodné mamičky alebo rozvedení rodičia s deťmi, radia, aby o úver požiadali čo najskôr.

 

 

Ďalším problémom, ktorý stojí za povšimnutie, bude dofinancovanie nehnuteľnosti, a to hlavne nad 70% hypotéky, ktorá je úrokovo najvýhodnejšia. Aj tu však existujú možnosti, ktoré týmto rizikovým skupinám pomôžu. Patrí tu napríklad založenie nehnuteľnosti (napríklad rodičovského domu alebo bytu), spoludlžník (vďaka ktorému môže banka navýšiť úver alebo znížiť úrok), jednorazový vklad do stavebného sporenia, zníženie úroku alebo využitie spotrebného úveru. O týchto možnostiach by sa mal žiadateľ poradiť s odborníkom v banke, realitným špecialistom alebo hypotekárnym poradcom, ktorý bude dôkladne poznať situáciu žiadateľa.

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.