Chcete prenajať svoj byt? Povieme vám ako na to!

Publikované: Pondelok, 4 November, 2019 - 13:18,

Patríte medzi tých, ktorí investovali do nehnuteľnosti a chcú mať z nej zisk?

Alebo ste zdedili, či iným spôsobom nadobudli byt, ktorý vám „stojí“ a chcete ho naplno využiť?

Ak ste sa rozhodli pre jeho prenájom, urobili ste dobre.

Existuje však niekoľko dôležitých krokov a náležitostí, ktoré by ste mali poznať nielen pred samotným prenájmom, ale aj počas neho.

 

Pred tým, než sa rozhodnete pre prenájom bytu, mali by ste sa poradiť s realitným maklérom, ktorý zhodnotí vybavenie a zariadenie bytu a na základe toho vám vie vytýčiť cenu za prenájom. Mali by ste dbať na to, aby váš byt bol dostatočne, ale aj vkusne zariadený. Čím krajší a funkčnejší bude váš byt, tým ľahšie ho prenajmete.

 

Pri hľadaní nájomníkov môžete staviť na vlastné zdroje, alebo na inzeráty. Najlepšou voľbou je realitná kancelária, na pleciach ktorej necháte všetky náležitosti. Neoslovujte však zbytočne veľa realitiek, pretože pri veľkom počte inzerátov si záujemca bude myslieť, že o byt nie je veľký záujem.

 

Ak už máte okruh potenciálnych nájomcov, pred obhliadkou pripravte byt tak, aby u nich vzbudil záujem. Poupratujte, schovajte súkromné a rušivé predmety a postarajte sa, aby bol byt vzdušný, čistý a útulný.

 

 

Ak ste našli vhodného nájomcu, dopredu sa dohodnite na podmienkach nájmu. Dajte si vypracovať kvalitnú nájomnú zmluvu a zahrňte do nej všetko podstatné, aby ste sa v budúcnosti vyhli rôznym nezrovnalostiam. Zmluva musí spĺňať všetky právne náležitosti a zmluvné podmienky. Nájomné zmluvy sa prevažne uzatvárajú na jeden rok, ale môžete sa dohodnúť aj inak, a to v súlade s ustanoveniami občianskeho zákonníka. Ešte na úvod si vypýtajte zálohu – kauciu a dohodnite si spôsob platenia, ako aj časový harmonogram platieb. Kaucia slúži na úhradu vzniknutých nedoplatkov na nájomnom alebo na energiách alebo na úhradu rôznych škôd, ktoré zapríčinil nájomca.

 

Chcete sa vyhnúť nepríjemnostiam? Zakomponujte do zmluvy aj niektoré „maličkosti“, ako napríklad, že nechcete mať v byte fajčiara, domáce zvieratko a podobne. Uveďte v nej aj termíny odkedy sa nájomca nasťahuje, dokedy bude v byte bývať, koľko ľudí bude bývať v byte a ďalšie podmienky, ktoré považujete za dôležité.

 

Čo sa týka ceny za nájom, mali by ste stanoviť reálnu cenu, o ktorej sa poradíte s odborníkom. Môžete sa poradiť aj s viacerými realitnými maklérmi, alebo sledovať aktuálnu ponuku na realitných portáloch a na základe toho vytýčiť vhodnú cenu. Cenu nájmu určuje lokalita, stav bytu, vybavenie, dostupnosť a takisto možnosť parkovania, s ktorým je v ostatnom čase takmer všade problém.

 

Zapamätajte si však, že byt v pôvodnom stave sa prenajíma oveľa ťažšie ako novostavba či zrekonštruovaná nehnuteľnosť. Rovnako ťažké je prenajať luxusný byt s vysokým štandardom. Veľmi dôležité je aj načasovanie prenájmu. Napríklad v letných mesiacoch prenajmete byt rýchlejšie ako v zime alebo v období konca školského roka.

 

Prenájmom bytu sa však vaše starosti nekončia. Ak je byt prenajatý, zmluva podpísaná a ak už máte kauciu na účte, nemôžete zabudnúť na prihlásenie na daňovom úrade. Tam musíte nahlásiť že prenajímate byt a následne musíte v daňovom priznaní zaplatiť daň z prenájmu bytu. Okrem toho sa musíte o svoj byt starať, pretože v prvom rade ide o váš majetok, ktorý by ste mali náležite zveľaďovať.

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.