Čo je to "EXKLUZIVITA" a prečo ju v realitnej sieti RE/MAX máme?

Publikované: Utorok, 29 Máj, 2018 - 10:14, Ing. Jana Kudelášová

Nie, vôbec nejde o to, že "Exkluzivita" je drahšia. Cena za realitné služby je rovnaká, či už uzavriete s realitným maklérom exkluzívnu zmluvu alebo neexkluzívnu.

Rozdiel je v tom, že najlepší predajný servis pri predaji Vašej nehnuteľnosti Vám vie maklér poskytnúť jedine pri exkluzívnej spolupráci.

Exkluzívna spolupráca (príp. výhradná spolupráca) znamená, že si vyberiete jedného realitného makléra, ktorému zveríte predaj Vašej nehnuteľnosti. Uzavriete s ním zmluvu, obvykle na 3 mesiace pri predaji bytu, príp. na 6 a viac mesiacov pri predaji domu alebo pozemku. Dohodnúť si môžete aj inú dobu.

Pri exkluzivite je maklér motivovaný investovať do Vášho predaja viac času, energie, prostriedkov a priniesť Vám vyššiu pridanú hodnotu, lebo vie, že Vašu nehnuteľnosť predá a bude mať za túto službu férovo zaplatené.

Cieľom exkluzivity nie je strašiť predávajúceho zmluvnými pokutami alebo obmedzovať predaj, ako to niektoré realitky na svojich stránkach prezentujú ;-)

NIKTO NECHCE PREDÁVAŤ POD CENU

Štatisticky sa viac nehnuteľností predáva za vyššie ceny pri exkluzívnej spolupráci ako pri neexkluzívnej.

Veď si len predstavte, že Vašu nehnuteľnosť predávajú tri rôzne realitky. Možno máte šťastie a vyberiete si maklérov, ktorí uvedú v inzeráte pravdivé a presné informácie (napr. o podlahovej ploche bytu, príp. o stave predávaného bytu). A aj ponúkaná cena bude rovnaká. V praxi sa však častejšie stáva, že každý z týchto troch maklérov uvedie odlišné informácie a aj cena je iná, čo je zavádzajúce a mätúce pre prípadného kupcu.

Akú majú títo traja makléri motiváciu, aby hájili záujmy Vás ako predávajúceho? Ak ich skontaktuje kupujúci, prioritou sa stáva udržať si kupujúceho, aby nešiel za iným maklérom, ktorý má Vašu nehnuteľnosť tiež v ponuke.

"JA CHCEM PREDSA UROBIŤ OBCHOD, POKRYŤ SI SVOJE NÁKLADY, ZAROBIŤ, TAK UROBÍM MAXIMUM PRE TO, ABY SOM SI KUPCU UDRŽAL."

Je však maklér v tejto pozícii naozaj na Vašej strane, t.j. na strane predávajúceho? Vyjedná Vám najvyššiu možnú predajnú cenu?

PREDAJOM CEZ VIACERÉ REALITKY DÁVATE KUPUJÚCEMU DO RÚK NÁSTROJ NA ZJEDNÁVANIE CENY

Keď kupec nepochodí u makléra číslo 1, aby mu u Vás ako u predávajúceho vybavil čo najvyššiu zľavu, nič mu nebráni ísť za maklérom číslo 2 a následne číslo 3. Ten, ktorý mu sľúbi, že mu vyjedná najvyššiu zľavu, cez toho nehnuteľnosť kúpi.

Povedzme, že maklér číslo 1 je Vám aj napriek neexkluzivite lojálny, háji Vaše záujmy a nedá sa zlomiť na nižšiu cenu. Vo Vašich očiach aj napriek tomu vyhráva maklér číslo 3, pretože Vám aspoň priniesol kupcu a Vy ani netušíte, že kupcovi už vopred sľúbi vysokú zľavu.

 

 

CELÝ PREDAJ JE NEPREHĽADNÝ

Predajom cez viaceré realitky si neuvedomujete, že aj keď Vám všetci Vaši makléri telefonujú, že majú kupcu, nemusí to ešte znamenať, že je o Vašu nehnuteľnosť veľký záujem.

V skutočnosti sa môže jednať o jedného a toho istého kupcu, ktorý sa pokúša k Vám dostať cez všetkých Vašich maklérov a vyberie si toho, kto mu už vopred sľúbi najnižšiu kúpnu cenu.

Toto sa nestane, pokiaľ máte jedného makléra, ktorý háji Vaše záujmy a ktorému dôverujete.

V takejto exkluzívnej pozícii má Váš maklér v rukách silný vyjednávací nástroj a nik ho nedotlačí k zbytočnému znižovaniu ceny.

PREDAJOM CEZ VIACERÉ REALITKY SA OCHUDOBŇUJETE O MARKETING

Všetky tri realitky urobia to isté - dajú inzerát s Vašou nehnuteľnosťou na realitné portále a čakajú. Oslovia rovnakých kupujúcich, ktorí sa ocitnú v dobrej pozícii pre vyjednávanie.

Skúsený maklér vie, že kupec sa môže nachádzať aj medzi susedmi (napr. v bytovom dome). Pre susedov má veľakrát nehnuteľnosť v ich blízkosti emocionálnu hodnotu. Žijú tam, poznajú okolie, majú v blízkosti rodinu, priateľov a preto sú ochotní zaplatiť aj vyššiu cenu ako neznámy kupec z internetu. Akú má však maklér motiváciu osloviť susedov, keď ho môžu obísť a ísť priamo za majiteľom bytu?

PREČO MÁME V SIETI RE/MAX EXKLUZIVITU?

Chceme našim klientom poskytovať služby na profesionálnej úrovni.

Len exkluzivita nám umožní mať celý predaj pod kontrolou a dávať Vám ucelené informácie.

Ucelené informácie (napr. o tom, koľko ľudí reagovalo na inzerát, koľko ľudí som kontaktovala ja, koľko som mala obhliadok, aká bola reakcia na cenu, na byt a pod.) nám dávajú silnú vyjednávaciu pozíciu, pretože predaj sa netriešti medzi iné realitky.

INFORMÁCIE, KONTAKTY, BEZPEČIE, ZNALOSŤ PROCESU A TRHU JE TO, ZA ČO SA PLATÍ

Väčšina našich maklérov sa venuje realitnému biznisu naplno. Vzdelávame sa, platíme si drahé školenia, chodíme na overovacie testy, budujeme si osobné kontakty. Zdieľame medzi sebou svoje know-how, skúsenosti a novinky, aby sme všetky tieto naše vedomosti a kontakty vedeli pri svojej práci využiť.

Preto vieme svoj biznis robiť lepšie ako niekto, kto predáva svoju nehnuteľnosť prvý alebo druhý krát v živote.

SME TRANSPARENTNÍ - záleží nám na spokojnosti našich klientov. Na našej webovej stránke www.remax-slovakia.sk máme umiestnený Reklamačný poriadok a Etický kódex makléra.

NIE SME ANONYMNÍ - každý maklér RE/MAX-u má vytvorený osobný profil s fotografiou, oceneniami a referenciami. Takže už pred stretnutím s nami viete, s kým jednáte.

SME DÔVERYHODNÍ - veľmi si ceníme to, že RE/MAX bol vyhlásený za najdôveryhodnejšiu značku roku 2017 medzi realitnými kanceláriami na Slovensku. Ocenenie sme získali vďaka spokojnosti a dôvere našich klientov.

SME STABILNÍ - RE/MAX je stabilná, kvalitná spoločnosť a na našom trhu pôsobí už 12 rokov, vo svete vyše 40 rokov.

Exkluzivita nám prináša do našej databázy jedinečnú ponuku nehnuteľností, ktoré nenájdete v ponuke iných realitiek (s malou výnimkou developerských projektov :-) ). A toto nám umožňuje vyťažiť pre Vás z predaja to najlepšie :-)

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

Ing. Jana KudelášováCertifikovaný partner 2. stupňa RE/MAX Slovakia

Certifikovaný partner 2. stupňa RE/MAX Slovakia.