Čo je nové na trhu s realitami?

Publikované: Streda, 28 November, 2018 - 09:56, RE/MAX Slovakia

Ešte stále si kladiete otázku, kedy je ten správny čas na predaj alebo kúpu nehnuteľnosti?

Keď sa pozrieme na realitný trh analytickými očami, mohli by sme povedať, že už včera bolo neskoro. Aj napriek tomu, že sa ceny nehnuteľnosti v zásade nezmenili, ich zvyšovanie spomaľuje predovšetkým ponuka bytov, ktorá je naozaj veľmi nízka.

 

V súčasnosti nepozorujeme žiadne extrémne výkyvy cien dvojizbových bytov. A ak aj nejaké sú, z pohľadu štatistických ukazovateľov je nárast zanedbateľný, a to na úrovni 0,08 percenta. Iba o niečo viac stúpli ceny trojizbových bytov, a to o 1,43 percenta.

 

 

Pre priblíženie – v treťom kvartáli tohto roka sa priemerná cena dvojizbového bytu v Bratislave pohybovala na úrovni 126 tisíc eur, v Nitre 91 tisíc, v Košiciach 88 tisíc, o tisícku menej v Žiline, 81 tisíc v Banskej Bystrici a v Prešove napríklad na úrovni 66 tisíc eur.

 

A ak sa pýtate na dôvod stagnácie cien nehnuteľností, odpoveď je jednoduchá. Môžu za to opatrenia Národnej banky Slovenska, ktorá začiatkom júla sprísnila podmienky na získanie hypotekárneho úveru a ktoré so sebou priniesli o čosi nižší záujem o hypotéky. V budúcnosti môžeme predpokladať, že tempo rastu cien nehnuteľností bude pokračovať v súčasnom trende. Analytici očakávajú medziročný nárast cien v intervale od 2,5 až 3 percentá.

 

O aké byty je v súčasnosti záujem?

 

Staré byty alebo novostavby. Čo si myslíte?

Realita na realitnom trhu hovorí jasnou rečou. Takmer polovica záujemcov o kúpu vlastného bývania sa zameriava na byty v novostavbách. Najväčší záujem je tradične o dvojizbové a trojizbové byty. Ako sme už spomínali, ponuka bytov na predaj je v súčasnosti naozaj žalostná a týka sa aj novostavieb, ktorých je na trhu nedostatok. Nízka ponuka sa automaticky rovná vysokej cene, a tento fakt má za následok to, že sa do popredia tlačí predaj starších bytov, ktoré sú cenovo dostupnejšie.

 

V rámci predaja starších bytov je vyšší záujem o kompletne zrekonštruované, do ktorých už majitelia nemusia vrážať ďalšie finančné prostriedky. O niečo menší záujem je o byty po čiastočnej rekonštrukcii, či o byty v pôvodnom stave. Podporu starších bytov tak „nevedomky“ tlačí do popredia nízka ponuka bytov v novostavbách.

 

 

 

 

Potrebujete predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, kontaktujte nás.

Viac článkov o realitách si môžete prečítať na našom realitnom blogu. Ak ste si prečítali článok až do konca a téma vás zaujala a túžite po kariére a lepšom finančnom ohodnotení – s RE/MAX to môžete dosiahnuť.

Podnikajte pre seba ale nie sami. Buďte úspešní, buďte RE/MAX.

Spoločnosť RE/MAX Vám v spolupráci s Finvia Group prináša exkluzívny produkt Hypotéka Plus, s množstvom výnimočných benefitov. Teraz je naozaj ten najlepší čas!

RE/MAX Slovakia

Nadšenie pre maximálne uspokojenie potrieb zákazníkov je hlavným dôvodom, prečo sieť RE/MAX rastie nepretržite už viac ako 40 rokov. Naša stratégia už uspela vo viac než 110 krajinách sveta - krajinách s odlišnými ekonomickými, kultúrnymi i obchodnými podmienkami.